Калфин: Не съм съгласен, че нямаме политика по отношение на децата

Калфин: Не съм съгласен, че нямаме политика по отношение на децата | StandartNews.com

В момента не съм съгласен, че държавата няма политика по отношение на децата. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в "Годината" на "Дарик". Там той коментира протестите на майките от цялата страна през последните дни.

Министърът изтъкна, че е готов да се срещне с майките и заедно да обсъдят техните искания. Но бе категоричен, че те трябва да имат свои представители. „Аз съм готов, вчера стигна до мен едно писмо, ще ги поканя на среща", обеща той. 

Няма табута, нека да направим промяна, каза Калфин, но изтъкна, че тя ще е много трудна.

Действително трябва да се прави повече за работещите родители и тези на деца с увреждания, смята социалният министър. „Голяма част от децата в България имат риск от бедност. То не е заради социалните трансфери и плащанията за деца, а заради липсата на работа за родителите им и малките доходи в семейството", каза той. 

Калфин коментира връщането на социалните плащания при бременност и раждане с 24 месеца назад. И добави, че това действително има отношение върху тези 90 процента, които се получават 490 дни след раждането.

Представителят на АБВ не пропусна и темата за крехката стабилност на управлението. Важно е какво решение ще вземат РБ като цяло и каква преценка ще вземе ГЕРБ. Те ще решат дали да сменят конфигурацията, ако РБ се оттегли, допълни той.

България е готова да приеме "фактически оставащите мигранти". В момента малко над 100 души от тях са записани на пазара и си търсят работа. Това не е бой хора, който ще затрудни системата, обясни той за това как ще ги интегрираме.

„Новата структура на пенсионната система, новият начин по който се отпускат помощи за деца, абсолютната промяна в подхода към европейските средства. Вече, да се похваля, сме 10-ти от 28 страни, приключвайки старата програма, и сме втори по новата програма отново от 28 страни. Всички тези неща бяха задвижени доста бързо", отбеляза вицепремиерът.

Ивайло Калфин смята, че промяната е думата на 2015 г. "Всичко това, което го работих- новата структура на пенсионната система, нов начин за отпускане на помощи за деца, нов подход към отпускане на европейските средства . . .", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай