Какво крие Гешев? Говори депутат

По думите му на правителството няма да му е лесно

Какво крие Гешев? Говори депутат | StandartNews.com

Депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев определи активността на главния прокурор Иван Гешев като "аномално поведение". Според него то крие зад себе си политически игри. 

Според Ганев "Демократична България" не е измамила избирателите си.  

"Ние не сме казали, че никога, при никакви условия, за нищо на света... Не възприемам себе си като човек, измамил избиратели. Това, което направихме, е да помолим нашите симпатизанти да направят един голям компромис", обясни Ганев.  

По думите му на правителството няма да му е лесно.  

"Големи изпитания предстоят и много работа има да се свърши и в изпълнителната власт, и в законодателството", подчерта Ганев. 

Той коментира и изострените отношения на коалицията ПП-ДБ с президента Румен Радев. Депутатът поясни, че държавният глава не е доволен от това, че ще има редовно правителство, което свива значително правомощията на президента.  

"Ще трябва да се прибере до малките правомощия на държавен глава, когато има редовен кабинет. Сигурно е болезнен този процес", каза гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че не държавният глава е този, който трябва да се произнася по темата кой е предал националния интерес.  "Доколкото това определение влиза в някакъв юридически контекст, за това трябва да се произнесе съдът", посочи Ганев.

Според него, това че всички зам.-министри от служебното правителство са отстранени, е търсен ефект, който ще затрудни работата на новия кабинет.  Ганев заяви, че новата власт ще направи одит в работата на служебното правителство.

"Би било много разумно да бъде направен одит на техните предшественици. Допускам, че е възможно да се окажат извършени неща от съмнително политическо естество", коментира той и даде пример с иска към "Газпром" за спрените доставки за синьо гориво.  

По отношение на новия бюджет, той смята, че има резерви, които да помогнат за това дефицитът да бъде задържан до 3 процента. Така например, близо 850 млн. лева могат да се приберат от дивидентите на държавните дружества, като се очакват вероятно и по-високи от заложените приходи на митниците и от ДДС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай