Кабинет на малцинството или избори през септември?

Първият тест ще бъде гласуването за рокади в правителството

Кабинет на малцинството или избори през септември? | StandartNews.com

Какво следва за кабинета на Кирил Петков, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на държавата?

След категоричността на Слави Трифонов, че слага край на агонията в коалицията, се очаква в най-скоро време четиримата министри от ИТН - Теодора Генчовска, Радостин Василев, Гроздан Караджов и Александър Николов да подадат оставки, а те да бъдат приети от премиера.

Може ли кабинетът да продължи да съществува като правителство на малцинството, както обяви Кирил Петков?

Първият тест ще бъде още при гласуването на нови министри на местата на напусналите.

Затова обаче трябват поне 121 гласа в парламента, а с оттеглянето на ИТН управляващите имат сигурни едва 109. За да минат рокадите, трябват почти всичките гласовете на "Възраждане", но това е хипотетично, защото Костадин Костадинов е един от най-яростните противници на сегашната власт.

Евентуална подкрепа от ГЕРБ е на практика изключена. Борисов преди седмица настоя за избори веднага. Днешното заявление на Кирил Петков, че ще поиска вътрешният министър Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, ще сложи нова разделителна линия с ГЕРБ.

ДПС също няма да подкрепи рокади в кабинета на Кирил Петков, особено след като премиерът им се озъби, че " ще ги оправи" преди 3 седмици.

Надеждата на Кирил Петков е в групата на ИТН да настъпи разцепление. Този ход обаче беше изпробван още миналата година, когато гръмна скандалът с 500 К и Татяна Дончева. Малко вероятно е Слави Трифонов да не го е предвидил.

Другият вариант е, "Продължаваме промяната" да разчитат, че опозицията няма да влезе в залата и рокадите ще минат с падащ кворум от 62 гласа. Но това също по-скоро в сферата на теорията.

Така че, промени в кабинета, оглавяван от сегашния премиер, са на практика много малко вероятни.

За да се избегнат нови избори, възможна спирачка е сформирането на ново правителство с преформатиране в рамките на Народното събрание. При завъртането на рулетката, президентът има възможност да връчи три мандата, два от които са сигурни - на "Продължаваме промяната" и на  ГЕРБ. Третият е по решение на президента. Малка е вероятността някой от тях да успее. Правителство на спасението бе лансирано още преди месеци, но в сегашната ситуация изглежда изключена, предвид обтегнатите отношения както между партньорите във властта, така и между управляващите и опозицията.

Затова и най-голяма остава вероятността за нови избори.

Като се има предвид, че актуализацията да бюджета се очаква да бъде гласувана до края на юни, служебният кабинет може да се очаква в началото на юли, а изборите е реалистично да бъдат проведени в края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай