Неделя,

Изненада от Лорер! Защо се бавят мерките срещу инфлацията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
6098
Изненада от Лорер! Защо се бавят мерките срещу инфлацията
A
A
A

Мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията, като например доплащането по 25 ст. за литър гориво, все още са в процес на коалиционно обсъждане и към момента не е ясно какъв ще е срокът и обхватът на помощта. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той допълни, че от "Продължаваме промяната" са скептични към предложението за въвеждане на необлагаем минимум на доходите.

Пакетът ще е на стойност между 1,5 млрд. лв. и 2 млрд. лв. и има за основна цел да намали цените на енергоносителите и да успокои българската икономика и потребители. Какъв ще е ефектът му върху инфлацията, зависи от конкретните параметри, по които се договорят коалиционните партньори, допълни Лорер.

"Инфлацията се увеличава на целия континент заради цените на енергията вследствие на войната. Пакетът ни е много внимателно прецизиран с възможностите на българската икономика. Икономиката ни може да подпомогне този пакет заради добрите макроикономически показатели. Дори бюджета да не може да си позволи в един момент тези мерки, България може спокойно да се възползва и от външен дълг, ако се наложи", изтъкна той.

Дали ще има нов пакет от мерки наесен зависи от развитието на войната в Украйна.

Относно спрените доставки на газ от Русия Даниел Лорер изтъкна, че ако "Газпром" ревизира политиката си да иска плащания в рубли - механизъм, който нарушава санкциите на ЕС, и България може да коригира поведението си към руския газов доставчик.

"В момента, доколкото ми е известно, никой от нас не преговаря с "Газпром". Дори да има частни компании от Европа, които да са го направили, те ще трябва да извървят същия път през Европейската комисия. Българското потребление на газ е малко - ние нямаме драма с газовите добавки, но за петрола ще ни бъде необходимо повече време, за да можем да го заменим икономически ефективно", каза Лорер.

Той изрази увереност, че няма да се налага България да налага вето на евентуално ембарго на вноса на петрол от Русия. "Европа разбира, че за определени държави се налагат изключения. Убеден съм, че Европа ще намери механизъм, по който да компенсира България в случай на ембарго, ако се стигне до такова, защото може и да не се случи веднага", обясни Лорер.

По думите му няма проблем рафинерията в Бургас да се зарежда и с друг петрол. Въпросът е на каква цена ще бъде договорено това.

"България е свободен пазар и трябва да сме отворени и като енергиен пазар - Америка, Европа - там са лидерите в този бизнес. За нас е важно да се разработва от лидери, а не от компании, които спекулират геополитически със своите активи тук", изтъкна министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички