Четвъртък,

Иван Таков: И Гагарин ли ще преименувате?

От: СТАНДАРТ -
347
Иван Таков: И Гагарин ли ще преименувате?
A
A
A

Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, включително две улици. Искрено се надявам да не падне и той жертва на грубата политиканска пропаганда, подета от "русофобите" в България в задоволяването на конюнктурните им политически щения. Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той, заместник-председателят на Софийската организация на партията Иван Пешев и граждани поднесоха цветя на паметната плоча на Юрий Гагарин в столичното 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Таков припомни, че до 1993 година 138 СОУ се казва "Юрий Гагарин", но тогавашната политическа конюнктура, която се повтаря и днес, го сменя с това на проф. Васил Златарски - виден български историк, един от най-големите и авторитетни изследователи на българската държава през средните векове.

„При подетата в последните седмици кампания за именуване и преименуване на различни обекти в София, мисля, че е справедливо да върнем името и на 138 СОУ. Не по конюнктурни причини, а за да възтържествува училищната историческа справедливост“, счита председателят на БСП – София.

Точно преди 61 години на този ден Гагарин излита на борда на космическия кораб "Восток-1" и прави обиколка на Земята. Така става първият човек в историята, полетял в космоса. Този 108-минутен полет слага началото на пилотираната космонавтика.

През 1961 година Гагарин прави околосветско турне, а България е втората държава от него, която посещава. При пристигането си у нас той гостува в 138-о училище, приема да стане негов патрон и посажда смърч в двора му. Това е първото дърво от обособената по-късно "Алея на космонавтите" в училището. След него там борове собственоръчно засаждат и първият и вторият български космонавт Георги Иванов и Александър Александров, Валентина Терешкова - първата жена, летяла в космоса, космонавтите Николай Рукавишников и Павел Попович. В училището има и Музей на космонавтиката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички