Историк: Българското вето имаше подкрепата на ЕС

Натискът от Берлин не беше толкова голям, колкото ни се искаше, обяснява Далибор Йовановски

Историк: Българското вето имаше подкрепата на ЕС | StandartNews.com

Българското вето имаше мълчалива подкрепа от ЕС, казва македонският историк Далибор Йовановски за скопския телевизионен канал “ТВ 24”, цитиран от Агенция "Фокус".

Той е убеден, че други страни са зад официална София и се позова на изявлението на българския външен министър Захариева, която твърди, че не всички страни членки на ЕС искат да видят Македония в Съюза.

Чехо-словашката блокада на заключенията за разширяването срещу българските искания, Йовановски коментира като вето на ветото и смята, че Берлин не е направил достатъчно по отношение на България, според очакванията на македонските граждани.

"Дори и да е имало някакъв натиск, може би натискът не е толкова голям, колкото македонското правителство и македонските граждани искат. Винаги трябва да имаме предвид, че докато Борисов е министър-председател и ХДС е на власт в Германия, ГЕРБ и ХДС имат отлични отношения. Десни партии, но отличните отношения, нека повторя, не са просто отношения между десни партии", казва Йовановски.

Македония получи положителна оценка от много членове на Съюза, но досега никой не е подкрепил официално ветото на Чехия и Словакия, които са казали на България, че няма да позволят възприемане на фалшифициране на историята.

Марян Шарец, който беше министър-председател на Словения до март 2020 г., а сега е в опозиция и е критик на правителството на Янез Янша, заяви в интервю за „ТВ 24“, че не е съгласен с настоящата външна политика на Янша и вярва, че Любляна може да направи повече за Скопие.

„Северна Македония и Словения имат някои еднакви характерни черти. Ние също исторически имаме някои прилики. Бяхме част от една държава и се разбираме добре. Словения трябва да играе своята роля тук и сега. Северна Македония трябва да получи нещо за това, което е дала", казва Мариян Шарец.

В ЕС големите разлики между членовете са по-изразени. Преди година заместник председателят на ЕП Димитрис Пападимулис в интервю по „ТВ 24“ заяви, че дълбоките разделения в Съюза на левите и десните сили са по-изразени.

Той сравни ЕС с велосипед - за да се движиш, трябва да въртиш и двата педала. Тогава той каза, че разширяването на ЕС към Западните Балкани е правилната рецепта за защита от външни влияния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай