Илхан Кючюк: Европа цени опита на ДПС

Излизането на ИТН от коалицията показа, че е нужно ценностно правителство

Илхан Кючюк: Европа цени опита на ДПС | StandartNews.com
  • Нашето политическо семейство приема на база ценности, притеснява ме фашисткият закон на "Продължаваме промяната"
  • ДПС вече не мълчи. Изобличава всеки опит да се гради фалшив образ на партията
  • Може би е дошло време да се разпише още веднъж какви са очакванията на Скопие и София
  • Излизането на ИТН от коалицията показа, че е нужно ценностно правителство
  • Ако реши проблемите си със Северна Македония, България ще може да лидира процеса по разширяване на Западните Балкани
  • Партията ни се утвърди като фактор за стабилност в региона и ЕС, казва лидерът на либералите Илхан Кючюк, в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Поздравления г-н Кючюк, с огромно мнозинство бяхте преизбран за лидер на либералите в Европа. Каква е визията Ви за АЛДЕ?

- Искам Алиансът на либералите и демократите в Европа да се превърне в най-модерната европейска партия. В нашето европейско семейство влизат, както партии със 176-годишна история, така и движения, които възникват спонтанно. Затова акцентирам и върху двете - тези, които имат опита, и тези, които имат нови каузи. Всички тях ги обединяват ценностите - върховенството на правото и високите демократични стандарти.

Либералите са единствените, които печелят доверието на европейските граждани. ЕНП губи подкрепа. Социалистите не растат в социологическите проучвания. Единствените, които увеличават доверието в себе си, са либералите. Искам да се възползваме от този момент, в който гражданите на европейския съюз ни дават своето доверие, за да направим Европа по-ефективна, по-работеща, по-близка до техните проблеми. Но в същото време и достатъчно силна в международните отношения.

- ДПС е вече 23 години част от европейското либерално семейство. Как виждате в бъдеще ролята на Движението в него?

- ДПС се утвърди като фактор за стабилност и развитие в регионален и в европейски план. Усилията ни се оценяват и възнаграждават. Разбира се, като всяка друга партия и ДПС трябва да се обновява идейно, да променя подходите за правене на политика, за да може да отговори на очакванията на своите избиратели и на българското общество.

- Премиерът Кирил Петков води разговори за присъединяване на "Продължаваме промяната" към АЛДЕ и либералната група в европарламента "Обнови Европа". Каква е позицията Ви като лидер на либералите в Европа?

- Присъединяването към групата "Обнови Европа" в ЕП предполага да имаш европейски депутати. Само тогава можеш да бъдеш част от днешната група "Обнови Европа". Присъединяването към АЛДЕ означава една политическа сила да подаде заявление за членство в семейството на либералите и демократите. Аз работя за разширяването на либералното пространство не само в Европа, но и в България. Това е силата на либералите - да имат политики на отворените врати. Заедно с това обаче партиите, които се присъединяват към нас, трябва да имат определена ценностна база, която да бъде съизмерима с очакванията на политическите партии, които вече членуват в либералното семейство.

Да, "Продължаваме промяната" е проатлантическа партия. Но в същото време съм притеснен от някои законодателни актове, които предприемат нейните министри. Визирам фашисткия закон за създаване на черни списъци. Да си либерал не означава само да покриваш определени критерии, а да работиш за утвърждаването на либерализма в цялост.

- Как колегите Ви в Европа коментираха този наистина скандален закон?

- Това придоби популярност в европейските институции. Определено това са практики, с които Европа отдавна се е разделила. Абсолютно неразбираемо е как някой може да реши да създава списъци на хора и фирми и орган, който да ги потвърждава без съд и присъда.

- Може ли ДПС да намери общ език с "Продължаваме промяната" в едно европейско семейство, при положение, че Движението разкри как Петков е използвал името на висш служител от Държавния департамент на САЩ, за да заплашва партията?

- Бих посъветвал всеки политик да си припомни библейската мъдрост - на думите си сложи мяра и теглилка, а на устата врата и ключалка.

Политиката се прави с хора, а не въпреки хората. Това е занимание, което обединява акумулира идеи. А идеите идват от хората.

- По същия начин в България бе използвано името на френския президент Еманюел Макрон, за да се развива тезата, че приятелството му с Кирил Петков ще доведе до неглижирането на ДПС в европейското либерално семейство. Какъв е Вашият коментар?

- ДПС, заедно с президента Макрон и всички останали либерални лидери в Европа работи по приемането на модерно европейско законодателство. Гради европейската архитектура по нов начин, отговарящ на очакванията на 21 век. През всички тези години изграждаме приятелство и доверие. Това движи политиката, за да се осъществят големите цели, необходими на Европейския съюз. Имаме своите приятели и вярваме в това приятелство, защото е искрено и доказано във времето.

- Как си обяснявате факта, че ДПС има тежест в Европа, а у нас има партии, които неглижират ролята на Движението?

- Това са дълготрайни и тенденциозни усилия на политически кръгове, неправителствени организации, медийни среди, ръководени от определени центрове за омаскаряване образа на ДПС. За съжаление, тези опити на моменти излизат извън пределите на нашата страна, но, както се казва, там не хващат дикиш. Защото в днешния демократичен свят оценяват партиите и техните представители по техните качества, а не по това какъв образ им се създава. Най-много ние искаме да се види истинското лице на ДПС от българското общество. Голямата ни грешка беше, че през годините игнорирахме това, което се говори за нас и много мълчахме. Е, вече не мълчим. И няма да мълчим. Истината трябва да излезе наяве. А тя е по-силна от всеки фалшификат.  

- Докладчик сте на Европарламента за Северна Македония. Каква е формулата за разрешаване на сложните отношения между София и Скопие?

- Ясно е, че в настоящата ситуация на възможно най-ниски дипломатически отношения и на липса на доверие трябва да се потърсят всички опити за създаване на нормална политическа среда, както в София, така и в Скопие. Може би е дошло времето да се разпише още веднъж какви са очакванията на двете страни. Да се направи едно двустранно споразумение, което да даде достатъчно гаранции и на двете страни, че процесът е необратим, исканията са окончателни.

- Казахте, че България може да загуби от ситуацията, в която сама се поставя с ветото върху преговорите на Северна Македония за ЕС. Какво губи страната ни?

- Превръща се в страна, която е сочена като проблемна и фокусирана върху един въпрос. Ние нямаме интерес от това. България ще бъде много по-силна, ако успее да разреши този въпрос със самочувствието на страна, която преодолява проблемите. По този начин ще има силата да лидира и политиките по разширяване, и отношението на целия ЕС към Западните Балкани. Там искам да бъде България. Да има водеща роля заради утвърдените си демократически ценности, заради постиженията си през годините, заради опита си в ЕС вече 15 години. Ние имаме какво да дадем на страните от Западните Балкани като принос и трябва да го използваме.  

- България сякаш умишлено не се възползва от новите указания на Европейската комисия за покупката на руски газ. Правилна ли е тази позиция и не крие ли тя огромни рискове пред страната ни да остане без синьо гориво?

- Европа се диверсифицира. За някои държави това ще бъде много по-труден процес поради голямата зависимост от руския газ. Но пътят е правилен. Стъпките, които се предприемат са верните. Ще отнеме време, но важното е да сме на правия път. И решенията да са единни, да се отиде към покупката на газ като Европейски съюз, а не отделните държави да подписват двустранни споразумения, което разделя целия ЕС.

- Казахте, че Украйна трябва да придобие статут на кандидат-член на ЕС до края на юни. От какво зависи това?

- От усилията на всички нас, но най-вече на Европейския съвет. Нашето политическо семейство подкрепя Украйна за получаването на такъв статут. Това би трябвало да бъде политическият и морален ангажимент на колективния Запад към Украйна и към украинците, които се борят да имат териториална независимост, идентичност и правото да избират към кой ценностен съюз да принадлежат. Вярвам, че Съветът ще вземе правилното решение и ще даде статут на кандидат - членка.

- ИТН напусна управляващата коалиция. Предсрочните избори сякаш чукат на вратата. ДПС вече се обяви за ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо управление с грижа за бизнеса и хората. Какъв е пътят - нов кабинет в рамките на това Народно събрание или предсрочни избори?

- Видно е, че това правителство не може да управлява и не може да взема решения. Показателен е разнобоят в коалицията и сред министрите за Украйна и Северна Македония. Излизането на ИТН от коалицията потвърждава още веднъж голямото разединение между четирите партиите. Но това е още един урок и за политиците, и за обществото. Когато има политически сили, които не са съвместими като програми и идеи, важните обществени въпроси не се решават. Наистина е време да подходим към създаването на правителство, което е обединено от общи ценности, което има ясна визия и хоризонт за бъдещето. Само категорично евроатлантическо управление, обединено от ценности, с грижа за бизнеса и хората, може да се справи със задаващата се продоволствена криза и да преодолее икономическите последствия от войната в Украйна.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай