Игри с пенсиите. Разкритие от Владислав Горанов

Любопитно е откъде ще се финансира увеличението на пенсиите през 2023 година, попита финансистът

Игри с пенсиите. Разкритие от Владислав Горанов | StandartNews.com

Икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите преди и сега са доста различни. Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че тя е привнесена отвън е само частично вярна. Това заяви Владислав Горанов, бивш финансов министър на ГЕРБ, в интервю за БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Последно! Гьоков обяви с колко се вдигат пенсиите от 1 юли

Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване и устойчивост, разкри Горанов.

"През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен финансов разход, друг е въпросът, че начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията", каза Горанов.

"Това е един аванс, който би следвало да дойде, но той не е дошъл. Тези пари не са за пенсии. Те ще помогнат веднъж за постигане на баланса през 2022, но откъде ще се финансират пенсиите през 2023 година. Това, което се подценява, заиграването с най-широкия кръг на обществото, пенсионерите, не е довело до нищо добро за нито един политик. Защото така се вкарва един инфлационен данък, който не само изяжда увеличението, но ги връща на по-ниски реални пенсии отпреди", каза още бившият финансов министър. 

"Казвам, че мерките, които се предприемат за борбата с ценовите увеличения са безсмислени, ако хоризонтално на всички раздаваш. Ефектът от това се губи, защото се превръща отново в инфлация", коментира Горанов антиинфлационните мерки на правителството.

Според него много голямата инфлация в еврозоната е с генезис години назад, но българската инфлация е една от най-големите в ЕС и опитът да се гаси инфлацията с наливане на пари, които ги няма, ще доведе до голям дефицит и дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай