Христосков: Минималната работна заплата може да стане 400 лева

Христосков: Минималната работна заплата може да стане 400 лева | StandartNews.com

София. Скоро минималната работна заплата може да бъде увеличена до 400 лв. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков пред бТВ. Той обаче изтъкна, че тази цифра би била факт само при конкретни условия и мерки.

"Евентуално можем да говорим за увеличаване на осигуровките във фонд „Пенсии" и фонд „Работна заплата" в размер на 1-2 процента", обясни той.

"Аз не съм заплашвал, а помолих синдикатите и работодателите да постигнат компромис и споразумение за това колко може да бъдат увеличени минималните осигурителни прагове през 2015 година, за да не се налага административно социалният министър да определи какво да бъде това увеличение. Още повече такива действия може да се осъществят с помощта на едно редовно Народно събрание", каза Христосков по повод дискусиите колко да бъде минималната заплата.

Справянето със сивия сектор в икономиката е ангажимент не само на управлението, а и на работодатели и организации на работниците, категоричен бе социалният министър. Той каза още, че не е хубаво някои работодатели да подтикват своите подчинени да нарушават закона, криейки доходи.

Христосков коментира и увеличението на пенсионната възраст. То не трябва да става с 1 година, а да стане на база на статистическите данни от последните няколко години за увеличаването на продължителността на живота при мъжете и жените, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай