Горещо! Кой води в битката за София

Последни данни от социологческо проучване

Горещо! Кой води в битката за София | StandartNews.com

Центърът за анализ и маркетинг представи изследване на нагласите на софиянци за местните избори в края на месеца.

То е проведено в периода 19-23 октомври с обем на извадката Между 804 пълнолетни граждани на София, чрез преки стандартизирани интервюта с анкетираните.

1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове с 95% гаранционна вероятност е около 3,5%. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата.

Изследването представи социологът Юлий Павлов.

Според изследването в изборните резултати води „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ („Спаси София“) с 33,5%, ГЕРБ-СДС 24,2%, БСП – 12,4%, „Възраждане“ – 10,8%, ИТН – 5,9%.„Възраждане“ получават по-малко, отколкото получиха на парламентарните избори, а БСП – обратното. Ефектът се създава от успешната кампания на Ваня Григорова, която изтегля листата. Гласовете за „Възраждане“ не се знае къде ще бъдат разпределени.

ПП-ДБ (Спаси София) ще имат най-много общински съветници, но ще им трябват съюзници за управление, тъй като няма да им стигнат за мнозинство. „Кои ще са те, след като не искат да възпроизвеждат сглобката в София – предстои да видим. Може да сме попаднали на много избиратели на ИТН, но това може да се дължи на мажоритарния ефект на Ивайло Вълчев. Местна коалиция КОД изглежда още не е разпознаваема за избирателите на Вили Лилков.“

Разликата между кандидатите на ПП-ДБ („Спаси София“) и ГЕРБ-СДС е 9%, каза още той. „Имаме по 1% по-нисък резултат за листите за първите двата – обикновено е обратно. Ваня Григорова изтегля листата, но не колкото себе си – при нея резултатът е 19,5%, и е много близък до Хекимян.“

Той обясни, че в София, при последните 3-4 избора, не са гласували повече от 410 000 души. Трябва обаче да се има предвид, че това е, когато на парламентарни избори гласуваха около 600 000 души. На последните избори през април гласуваха 490 000 души в София. Активността на предстоящите избори ще падне – виждаме, че практиката е такава. В големите градове контактът с общината като работодател е за много по-малко хора, отколкото в малките населени места. Това обяснява защо традиционно активността в големите градове е по-ниска.

Изследването е проведено от Център за анализи и маркетинг в периода 19-23 октомври.
Обем на извадката: 804 пълнолетни граждани на София. 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. 
Метод: Преки стандартизирани интервюта с анкетираните.
Възложител, финансиране и реализация: Център за анализи и маркетинг

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай