Голямата лява коалиция. Конфликти или компромиси?

Тече обединение на червени лидери

Голямата лява коалиция. Конфликти или компромиси? | StandartNews.com

Кризата в лявото политическо пространство е очевидна.

Последните избори не дадоха никакви положителни сигнали за излизане от нея - напротив. По принцип в такива случаи, политическият инстинкт за самосъхранение мисли да обединение. С кого и защо - въпрос на конюнктура, общи идеи, отношения. 

След като лявото получава шанс за поправителен, на пожар тече обединение между БСП и бивши нейни знакови фигури.

Партията подаде ръка на Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев. Самият Кадиев потвърди във „Фейсбук“, че се водят преговори за общо участие на предстоящите избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова пред актива на партията във Враца да няма разделение на база "минало".

Как се прави коалиция за три дни

"Едно време направихме "Коалиция за България" за три години, сега трябва да направим новата коалиция за 3 дни", така президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, коментирайки новината за лятното обединение за следващите избори.

Трябва да има обединена левица, която да си постави за цел спечелване на изборите на 11 юли, категоричен е Първанов.

По думите му сега е най-важно да се съберат всички леви формации - БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот.

За подобно нещо спомена и самата Нинова на последния пленум на Националния съвет на социалистите, като тогава тя обяви, че „oтвaря вeтрилoтo нa лeвицaтa“ в търсене на партньори от левия спектър.

Никой не отрича за преговори, напротив

Междувременно Георги Кадиев сподели снимка на статията в „Епицентър“, съобщаваща за обединението, с коментар, че е „време да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира или друга“.

„Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула. Това е пътят“, пише още той в публикацията си.

Проблемът - другите леви формации   

Една подобна коалиция с участието на „Движение 21“ би означавало изтеглането на формацията от друга, представена в 45-ото Народно събрание коалиция – „Изправи се! Мутри вън!“. Там Татяна Дончева имаше двама народни представители.

Оттеглянето ѝ би означавало обаче отслабване на коалицията на Мая Манолова и Отровното трио, която тепърва трябва да изясни формата, в която ще се яви отново за вота.

Жан или БКП?

Междувременно за вота се оформи и друга лява коалиция – тази около бившия премиер Жан Виденов – Лява алтернатива. В нея попадат бивши кадри на БСП, бивши министри от правителствата на Виденов и Любен Беров, както и други представители от крайнолевия комунистически спектър.

Така, че тази лява формация по-скоро гравитира около платформата на БКП, с колкото и литературни условности да се приема това. Нещо, като тесните и широките социалисти в миналото.

Има ли време                      

Все още обаче предстои изработването на обща политическа платформа, определяне на име на коалицията, както и разпределението на водачите на листите.

Тoвa трябвa дa cтaнe дo другaтa cрядa, кoгaтo изтичa cрoкът зa пoдaвaнe нa зaявлeния в ЦИК нa пaртиитe и кoaлициитe зa учacтиe във вoтa.

Въпросът е дали леви лидери, между които доскоро имаше напрежение и откровено неразбирателство, сега ще са склонни на достатъчно компромиси.

Конфликти или компромиси

Преди известно време Татяна Дончева например каза, че "на БСП й е необходим модерен лидер, който да обедини партията, а не да създава вътрешни конфликти"

"БСП казва, че е единствената опозиция, но това не я прави нито единствена, нито опозиция. Това я прави удобен противник на ГЕРБ, ако тя е в лоша организационна кондиция, в немощ като идеи и парламентарна практика", каза тогава Дончева..

Дали сега подобно политическо мисленте и отново налице или ще има усилия в името на общата цел, предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай