ГЕРБ бие БСП с 9%

Кристалина и Плевнелиев с най-висок рейтинг сред политиците

ГЕРБ бие БСП с 9% | StandartNews.com

София. През последните месеци няма значима промяна в електоралното влияние на управляващата партия. 26,8% твърдят, че ще подкрепят ГЕРБ на предстоящ вот. Това сочи национално представително изследване на НЦИОМ, направено в периода 20-27 септември.

Данните открояват равномерно разпределение на електоралното влияние на ГЕРБ в повечето социално-демографски групи, с изключение на жителите на селата, крайно бедните, възрастните и необразованите.

17,5% от участвалите в настоящото изследване декларират симпатии към БСП. Регистрираме непроменен профил на електоралната подкрепа за тази партия, както и втвърдяване на ядрото от нейни симпатизанти, коментират от НЦИОМ. Изследването е правено във време, когато не може да се установи още ще се отрази ли на самочувствието на партията изборът на Сергей Станишев за лидер на ПЕС.

ДПС е трета политическа сила с електорален дял от 7%, а „България на гражданите” – четвърта с 4,3%. Налице е леко свиване на дела на подкрепящите партията на Меглена Кунева след пика на обществените симпатии от времето на учредяването й, твърдят социолозите на НЦИОМ.

Атака получава 3% и разширява влиянието си сред градското население на страната. Евентуална коалиция между Атака и ВМРО поне засега изглежда успешна с оглед възможността за попадане в следващ парламент.

Все още самостоятелното електорално влияние на партиите от Синята коалиция не им гарантира участие в следващ състав на Народното събрание.

Рейтингът на еврокомисар Кристалина Георгиева продължава да бъде най-висок с 66% одобрение. Президентът Росен Плевнелиев оглавява класацията на най-одобряваните политици у нас с 53% одобрение на работата му. Изследването на агенцията регистрира разширяване на надпартийната подкрепа за държавния глава.

Премиерът Бойко Борисов заедно с регионалния министър Лиляна Павлова са одобрявани от по 45% от българите. Критичните настроения към премиера, обаче, са по-изразителни от тези към министъра на регионалното развитие, показва анализът на социолозите. Като цяло обаче работата на правителството е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението е значително по-високо и възлиза на 55%. Подобна тенденция на спад на доверието  в Правителството показа и друго социологическо изследване само преди броени дни. Според данните на "Алфа Рисърч" хората все по-малко харесват министрите и тяхната работа с изключение на Лиляна Павлова. Най-големи критики българите отправят към социалната, здравната и финансовата сфери.

Мирослав Найденов, Маргарита Попова и Цветан Цветанов следват в класацията на одобряваните политици, подкрепяни съответно от 41%, 38% и 37%. Вежди Рашидов е на осма позиция, след него се нареждат външният министър Николай Младенов и бившият президент Георги Първанов. След края на президентския мандат, рейтингът на Георги Първанов плавно спада. Меглена Кунева се подрежда на дванадесето място сред популярните български политици, след министъра на образованието Сергей Игнатов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай