ГЕРБ влезе при президента. Консултациите почнаха

Каква подкрепа очаквате, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи, попита Радев

ГЕРБ влезе при президента. Консултациите почнаха | StandartNews.com

ГЕРБ влезе при президента Румен Радев. Започнаха консултациите на държавния глава за връчване на мандат за правителство. От страната на ГЕРБ в разговорите участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кандидатът за министър-председател Даниел Митов и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. Заедно с президента в разговорите участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Усложнената среда за сигурност, пандемията, внасянето на ефективен план за устойчивост в срок изискват ефективно управление. В същото време правителството е в оставка, а премиера е в отпуск. Необходими са оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет", заяви Румен Радев, като поиска устойчивост за следващото управление.

Отговорността за управлението тегне върху това правителство, докато министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство, допълни той. И попита: „Каква подкрепа очаквате, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи”.

Очакваме в НС да има не само демонстрация на сила. Очевидно е, че ще бъдем опозиция, каза Десислава Атанасова. Тя съобщи, че партията й има готовност да представи веднага кабинет, който да започне да работи. Готови сме обаче и за парламентарни избори, каза тя.

"Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори. Но всички парламентарно представени сили и под ваше ръководство да намерим баланс за бъдещето на България", допълни още Атанасова и призова за се взимат решение със смисъл за държавата. 

 "Искам да разсея спекулации, че бързам със служебен кабинет", заяви президентът и уточни, че той само изтъква предизвикателствата и иска действащо и отговорно правителство. Той допълни, че президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, защото той няма такива правомощия. Отговорността за съставяне на правителство и формиране на неговата подкрепа е едиствено в парламентарните групи, каза Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай