ГЕРБ: Няма забавачка или училище, няма помощи

Ще лишават родителите от помощи не само за месец, но и за година

ГЕРБ: Няма забавачка или училище, няма помощи | StandartNews.com

По-строго обвързване на някои социални помощи за семействата с посещението на забавачка и в училище предлагат от ГЕРБ. Това съобщи в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той представи проекта заедно с председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, заместник-председателката на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова, с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и с министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Предложението на ГЕРБ за промяна в Закон за семейните помощи за деца е - ако едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, то семейството се лишава от месечна помощ за дете за срок от една година. Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от помощта само за съответния месец.

Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите така, че децата да посещават редовно училище, посочи Ангелова.

Тя даде пример с една от провинциите на Германия, където ако детето не посещава училищни мероприятия дори в срок от три дни, семейството е длъжно да даде писмени обяснение за това.

"Ако семейството или ученикът получава парични средства, то директорът на училището е длъжен в срок до четири дни да уведоми съответната служба за насърчаване на образованието. Във Франция например още при първото записване на детето в училище родителят подписва договор, с който гарантира неговото посещаване. Ако детето не посещава училище, следват отново писмени обяснения, санкции, спиране на социалните помощи и дори намесата на прокурор", допълни Милена Дамянова. Тя призова тази политика да не се приема само като политика на санкции.

"Обединени патриоти" също внесоха на 6 март проект за промени на Закона за социалното подпомагане, които предвиждат получаваните социални помощи да се обвържат с участие на хората в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. Предлаганите нови текстове включват и обвързване на помощите с наложени мерки за "въздействие и възпитание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай