ГЕРБ изненадва Христо Иванов с позиция за съдебната реформа

Беше ни вменявано, че сме против съдебната реформа, каза Радомир Чолаков

ГЕРБ изненадва Христо Иванов с позиция за съдебната реформа | StandartNews.com

Демократична България щеше да се изненада, ако беше попитала ГЕРБ каква позиция има за съдебната реформа. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ в „Панорама“. Той  сподели, че когато е бил номиниран за министър на правосъдието с втория мандат на ГЕРБ-СДС, е мислил какво би направил, ако бъде избран.

„Първото, което си помислих беше, че искам да си говоря с Янаки Стоилов, също и с Христо Иванов, защото трябва да има континуитѐт в управлението, всеки трябва да уважава предшествениците си, тъй като никой не е бил злонамерен“, обясни Чолаков.

Болно ми е, че ГЕРБ беше поставен в демонстративна изолация от останалите партии в 45-я и 46-я парламент. Дори не бяхме попитани какво мислим, беше ни вменявано, че сме против съдебната реформа, каза още Радомир Чолаков.

„Политическа партия ГЕРБ има голям опит в правенето на съдебна реформа. Учуден бях защо „Демократична България“ употреби толкова време да се опитва да ангажира с темата партия като ИТН, която нямаше интерес към проблематиката. А не си направи труда да попита какво мисли ГЕРБ. ДБ щеше да бъде изненадана от отговора“, допълни той.

По повод искането за отстраняването на главния прокурор, Чолаков коментира, че го изненадва обсесията, с която се фокусират върху личността на главния прокурор. За него е важна длъжностната характеристика, а не личността.

„В последните два парламента ме притесни това, че заради обсесията да махнем Гешев, ние започнахме да разрушаваме държавата. За да се махне някой, трябва да се разрушат цели структури. Не е достатъчно да разместваш кутийки, да сменяш наименования и да правиш структурни реформи, а трябва да се промени цялостната рамка “, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай