Ген. Атанасов: Компромисът за конституционните промени нямаше цена

Ген. Атанасов: Компромисът за конституционните промени нямаше цена | StandartNews.com

Компромисът за конституционните промени нямаше цена, не сме търгували нищо. Това заяви в предаването „Тази сутрин" на bTV ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, председател на Комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Днес следобед конституционната комисия ще заседава по новия законопроект, който беше внесен. Може би днес ще бъде и гласуването, уточни Атанасов.

По думите на ген. Атанасов основната причина РБ да се съгласи на компромис е била ускоряването на съдебната реформа. Ако този законопроект получи 180 гласа, за 3 седмици ще имаме изменена Конституция. В противен случай имаше риск или да не мине законопроектът изобщо, или ако мине с над 160 гласа, това означаваше с минимум 3 месеца да се удължи срокът на работа, посочи Атанасов. За нас скоростта на съдебната реформа е изключително важна. Никой няма да ни чака, а и българското общество има сериозни очаквания към реформата, допълни той.

Пропукват ли се стените на Реформаторския блок?

Атанасов е категоричен, че „историческият" компромис с промените в основния закон не е напукал стените на Реформаторския блок.

Реформаторският блок няма да се срути, а напротив – укрепва, категоричен беше Атанасов във връзка с последните развития във формацията.

Според него проблемът идва от това, че Меглена Кунева и Божидар Лукарски не искат формално да признаят фактическото лидерство на Радан Кънев.

По думите му, когато трябва да се решават определени въпроси в коалицията, премиерът Бойко Борисов се обажда на Радан Кънев.

За бежанската вълна към Европа

Във връзка със заловените в Унгария българи заради камиона ковчег с имигранти Атанасов коментира, че тези нашенци са наемници.

Според него няма данни този канал да е минавал през българска територия и най-вероятно става въпрос за трафик от Гърция и Сърбия към Европа.

Към настоящия момент България не е притегателна дестинация за каналджиите. Пътят през Гърция, Сърбия, Македония е по-удобен и по-лесен, смята Атанасов.

Според него немалка част от желаещите да отидат в Западна Европа са икономически имигранти и използват ситуацията с бежанците.

За пореден път се вижда, че ЕС функционира сложно. Има стрес, защото един или два милиона бежанци в Европа ще променят много параметри, коментира още Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай