Гечев: Търсим подкрепа от всички партии за прогресивния данък

Гечев: Търсим подкрепа от всички партии за прогресивния данък | StandartNews.com

София. Ще търсим подкрепа от всички партии за прогресивното данъчно облагане. Смятам, че това е наше задължение, да дискутираме, да споделяме мнения. А дали ще съберем достатъчно гласове в този парламент, зависи дали ние ще успеем да ги убедим. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в интервю за economic.bg.

Той обясни, че прогресивното данъчно облагане е доминиращо почти навсякъде. "Поради тази причина това облагане не е нито ляво, нито дясно. То просто е доказано, че е рационално. Това, което ние трябва да направим, е да приложим световния опит, доказал се в десетилетия, категоричен бе Гечев.

"Аз никъде не съм предлагал конкретен процент. Моята позиция е да не се пропускат никакви доходи, освен най-ниските, които да се освободят от данък, както направихме вече. Практиката е различна - някои страни започват с до 5% данък над облагаемия минимум, и ставката минава нагоре в определена скала, различна за всяка страна. Ние все още не сме обсъждали скалата, но моята позиция е, че тя трябва да е прогресивна и да следваме практиката на европейските страни", допълни депутатът.

По думите му скалата на прогресивното данъчно облагане е различна и тя може да достигне и до 60% в някои страни като Германия, където има сериозен общински данък до 17% и прогресивен данък до около 40 на сто. "За България не обмисляме общински данък, но моето мнение е, че трябва да се въведе прогресивна скала, но по-малка, тъй като не можем да си позволим да скачаме от 10% на нива от 40-60%," подчерта той.

Според него нивата трябва да се движат максимум от около 30%. Може да са 35%, може да са 28%, но в никакъв случай френската практика, защото България не е готова за такива експерименти, каза още Гечев.

Аз не виждам никаква вина за БСП тук, ако не можем да въведем прогресивен данък. Избирателите не са ни дали 50% плюс 1 глас, за да можем. Когато ги убедим за такъв резултат. тогава няма да имаме проблеми.

Запитан дали идеята на БСП за връщане на прогресивното данъчно облагане е опит да се оправдава с ДПС за неизпълнените си обещания, тоест че "ДПС се превръща в алиби на БСП", Гечев заяви, че това е непоследвателна логика, "защото защо пък ГЕРБ да не се превръща в извинение?!"

"Няма такова нещо в демокрацията, а ние сме демократична страна и тук няма алиби. Всяка партия предлага решения на определени проблеми и тя се опитва да намери съюзници в парламента, тогава когато тази партия няма 50% плюс 1 депутат. Необходима е коалиционна култура, необходим е консенсус. И постигаме консенсус по много неща с ДПС, в това число и първата стъпка към преминаването към прогресивен данък - въвеждането на необлагаем минимум. Това, че ДПС в момента не е съгласна с прогресивната ставка, не значи, че ние трябва да се отказваме, защото е в интерес на българското общество", обясни той.

На въпрос дли доходите на хората няма да преминат в сивата икономика по този начин, той обясни:

Няма такова нещо. Това е абсурден аргумент, защото не може в 160 страни членки на ООН това да не е проблем, а за нас да е проблем. Това е просто търсене на аргументи против прогресивния данък, който съществува в крайно-дясни икономики като тези във Великобритания и САЩ, както и в такива на Финландия, Франция и Япония. Този аргумент е абсурден. Сива икономика има навсякъде.

През 2008 г. Пламен Орешарски си спечели номинация сред 10-те топ-реформатори в глобален мащаб на Световна банка, като една от причините е именно въвеждането на плосък данък, който до голяма степен изсветли икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай