Габриел Вълков, БСП: Има нужда от смяна на политическите поколения

Повишаване на доходите е първа стъпка младите да останат в България

Габриел Вълков, БСП: Има нужда от смяна на политическите поколения | StandartNews.com
  • Соцпартията е социалният стълб и балансьорът в сегашното управлението на България
  • Повишаване на доходите е първа стъпка младите да останат в България

Габриел Вълков е роден през 1996 г. в София. Завършил е Езиковата гимназия "Дорис Тенеди". Завършил е семестриално "Политика и общество" в Нов български университет. Експерт е към Комисията по децата, младежта и спорта на Столичния общински съвет. Бил е експерт към Комисията по отбрана на Народното събрание. Председател е на Младежкото обединение в БСП - София и е международен секретар на националното Младежко обединение на партията. Кандидат е за председател на Младежкото обединение в БСП.

  • През последните 12 години младите хора бяха неглижирани от правителствата на Бойко Борисов
  • Младежкото обединение в БСП предложихме премахването на данък общ доход за млади хора до 26-годишна възраст
  • БСП има дълга традиция на подготовка и обучение на своите кадри, трябва да работи с всеки млад социалист, казва Габриел Вълков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Вълков, докато много млади хора умишлено избягват политиката, смятайки я за "мръсна работа", Вие избирате не само да се занимавате с нея, но и да се кандидатирате за национален лидер на Младежкото обединение в БСП. Защо?

- Тъжното е, че нещото, което отблъсква най-много младите хора от политиката, всъщност са самите политици. През последните години хората от моето поколение видяха достатъчно примери за личности, които се облагодетелстваха от политиката и натрупаха сериозен капитал за сметка на обществото. Това отврати една голяма част от младото поколение в България и ги накара да станат аполитични.

Решението на този проблем е многопластово. Най-важно за мен е да има смяна на политическите поколения. Имаме нужда от млади и политически подготвени хора, които в дълбочина разбират системата на управление и как работи тя.

Освен млади и некорумпирани, новите поколения трябва да имат последователен опит на всички нива в българската политическа система. За разлика от много от новите политически субекти на българската сцена, БСП има дълга традиция на подготовка и обучение на своите кадри.

Затова, като лявомислещ човек, избрах БСП. Нашата партия може да има бъдеще, само когато има силна младежка организация. През последните години имах късмета да черпя опит в партията, който ми позволява да се кандидатирам за председател на Младежкото обединение в БСП с убеждението, че мога да помогна за неговото развитие.

- Как искате да развиете младежката организация на БСП? Какви са приоритетите Ви?

- В платформата ми за развитие на обединението съм заложил 4 основни приоритета - организационно заздравяване, обучение на членовете, активна законодателна дейност и популяризиране на нашите политики.

Вярвам, че една организация не може да съществува без своя човешки ресурс. Затова и организационното заздравяване на МО в БСП е първи и основен мой приоритет. Ако бъда избран, поемам ангажимент с екипа ми да създадем 50 нови клуба на обединението в цялата страна, както и да подпомагаме съществуващите такива.

Както споменах, за мен политическото образование е изключително важно. Затова, освен продължаване на традиционните ни обучения, предлагам и създаването на ежегодна Младежка политическа академия. Тя ще се провежда всяка година по случай рождения ден на обединението и ще обучава членовете ни на неща като политики на местно, национално и европейско ниво, публично говорене, дипломация и много други.

Една младежка политическа организация не може да работи пълноценно без да предлага и защитава реални политики. Затова ще продължим оформянето и защитаването на различни законодателни инициативи в полза на младите.

За нас е от първостепенно значение и да популяризираме своята дейност. Ще работим за по-активно медийно присъствие както онлайн, така и в традиционните медии.

- Дава ли ръководството на БСП достатъчно доверие и подкрепа на младите си кадри?

- Това е сложен въпрос. От една страна БСП е дала възможност на много млади хора да докажат своя управленски потенциал. Нашата партия обаче все още има да извърви дълъг път, докато се превърне в партията на младите хора в България. За целта ръководството на БСП трябва да работи активно с всеки млад социалист. Имаме нужда от постоянна подкрепа, градивна критика и сътрудничество в нашето развитие като организация. Само чрез постоянен диалог и доверие в нас като млади хора можем да заздравим и разширим Младежкото обединение в БСП. България има нужда от силна, лява младежка организация, която защитава интересите на нашето поколение.

- Споменавал сте, че според Вас диалогът между "Позитано" 20 и младежите в БСП не е достатъчно активен. Каква е причината?

- На първо място проблемът идва от разликата в мисленето и мнението на различните поколения в БСП. Партията обаче е на повече от 130 години, точно защото винаги е била символ на приемственост и сплотеност между поколенията. Иска ми се това да продължи и занапред. Затова апелирам ръководството на БСП да води активен диалог с нас като млади хора в името на общото ни бъдеще като партия.

- Как оценявате участието на БСП в правителството на Кирил Петков?

- БСП е социалният стълб и балансьорът в сегашното управлението на България. На първо място ние винаги сме се борили за повишаването на жизнения стандарт на всеки. Стъпка по стъпка започнахме да реализираме тези свои социални политики през правителството. Също така БСП има най-балансираните позиции по темите за войната в Украйна и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Държим на адекватни действия, пазещи българския национален интерес, което трябва да бъде основна цел на всеки един държавник.

- Как оценявате държавната политика към младите хора в България?

- Със сигурност има какво да се желае. През последните 12 години младите хора бяха неглижирани от правителствата на Бойко Борисов, за сметка на личните облаги на определени хора от властта. Строителството на магистрали беше по-важно от бъдещето на младите хора в България. Заради това те бягат от нашата страна, за да търсят по-добър живот в чужбина. Изтичането на мозъци и човешки капитал към други страни коства много на икономическото развитие на нашата държавата и намалява перспективите на бъдещите поколения у нас. През тези 12 години младите хора в България не получиха нужната подкрепа под каквато и да било форма. Образованието ни все още не е на ниво, осигуряващо конкурентоспособност на световните пазари. Кариерният старт за един млад човек в България е изключително труден, а възможностите за работа по специалността - почти нищожни. Няма как да очакваме един млад човек да остане тук, когато собствената му държава не проявява интерес към неговото развитие. Точно заради това трябва да се инвестира в младите хора, защото без нас България няма бъдеще.

- Какво би задържало младите в България, особено в по-малките населени места?

- Равномерното повишаване на доходите в цялата страна е от ключово значение за нейното развитие и задържането на младите хора у нас. Именно заради това от Младежкото обединение в БСП предложихме премахването на данък общ доход за млади хора до 26-годишна възраст. Това е възрастовата група с най-ниски възнаграждения спрямо положен труд заради липсата на опит. Именно затова те трябва да бъдат компенсирани от държавата. Друга важна мярка, която предлагаме, е подпомагането с 10 минимални работни заплати, или 7100 лева, за всяко второ и трето дете при двама работещи на трудов договор родители. Тази финансова помощ цели да сринулира младите семействата да отглеждат своите деца в България, с което се борим и с демографската криза. Държавата също така трябва да стимулира създаването на повече възможности за работа в малките населени места, за да могат младите хора да останат там. Така те ще могат да се развиват без необходимост от търсене на по-добър живот и възможности в големия град, което ще спре обезлюдяването на големи части от страната за сметка на няколко областни града.

- Кои са Вашите учители в политиката?

- Обичам да казвам, че най-големият учител е животът. Сами проправяме своя път, учим се от грешките си и ставаме все по-добри. Съвкупността от нашите лични преживявания, хората, които срещаме, и нашите реакции, към всичко, което ни се случва, ни правят такива, каквито сме.

- Какви са отношенията Ви с Корнелия Нинова?

- Не мисля, че личните ми отношения с Корнелия Нинова са ключови за общата ни политическа и партийна работа. По-важното е, че винаги съм готов да протегна ръка към всеки, който иска да работи с и за Младежко обединение в БСП.

- Виждате ли себе си като депутат или министър?

- Виждам себе си като част от онова поколение, което ще промени България и ще я направи едно по-добро място за всички ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай