Форумът в Анталия! Карадайъ разговаря с шефа на НАТО

Три големи теми бяха в центъра на разговорите

Форумът в Анталия! Карадайъ разговаря с шефа на НАТО | StandartNews.com

Три големи теми бяха в центъра на разговорите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на Международния дипломатически форум в Анталия - войната в Украйна и прекратяването й чрез средствата на дипломацията, енергийната криза и диверсификацията на източниците за България и подкрепата за европейския път на Република Северна Македония.

Карадайъ е в Анталия заедно със съпрезидента на АЛДЕ, евродепутата от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк и зам.-председателя на Движението Ахмед Ахмедов.

Маратон от срещи имаше делегацията на ДПС, водена от Мустафа Карадайъ. Лидерът на Движението разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по ключови теми за регионалната и световната сигурност.

По-рано през деня Карадайъ се срещна и с външните министри на Азербайджан - Джейхун Байрамов, на Косово - Беджет Пацоли, и на Република Северна Македония - Буяр Османи.

С външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов обсъдихме глобалните външнополитически предизвикателства пред Европа и региона на Кавказ, както и възможността за енергийна диверсификация и доставка на азерски газ за България, каза Мустафа Карадайъ.

Той обсъди европейската подкрепа за Северна Македония и с бившия премиер Зоран Заев.

Съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк разговаря и с вицепремиера на Черна гора Дритан Абазович.

Няма по-добър и приятен начин за започнем Международния дипломатически форум в Анталия от това, заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателя Aхмед Ахмедов да се срещнем с един голям приятел и успешен политик Беджет Пацоли, написа Илхан Кючюк във Фейсбук.

Форумът в Анталия обсъжда ключови теми от регионалната и световната сигурност, свързани с енергийната диверсификация и предизвикателствата пред външната политика, каза Мустафа Карадайъ. Ние поставяме тези теми във всички наши разговори, представяме гледната точка на България, изразяваме позицията на ДПС, допълни още лидерът на Движението. И заяви: „Важно е да се чуе гласът на България”.

В ситуация на кризи единствено дипломацията може да осигури преговори, подчерта и Кючюк.

Мустафа Карадайъ, Илхан Кючюк и Ахмед Ахмедов участваха в работата на панела "Парламентарна демокрация".

Във форума, който за втора година събира политически лидери, дипломати от най-висок ранг и учени, участват върховният представител на ЕС Жозеп Борел, Александър Шаленберг - министър по европейските и външни работи на Австрия, президентът на Словения Борут Пахор, външният министър на РСМ Буяр Османи, премиерът на Албания Еди Рама, бившият премиер на РСМ Зоран Заев, премиерът на Косово Албин Курти и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай