Филип Тефтерчето само с 10 бона и 1/2 жилище

Златанов играел в комбина с хора на Първанов и "Атака"

Филип Тефтерчето само с 10 бона и 1/2 жилище | StandartNews.com

София. Днес Софийският апелативен съд ще заседава по жалбата на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов срещу уволнението му.

На 18 юли Софийският градски съд разгледа всички доказателства по делото и прие искането на прокуратурата той да бъде отстранен от длъжност. Миналата седмица държавното обвинение оповести на пресконференция част от съдържанието на намереното при обиск в офиса му тефтерче. В него Златанов старателно си записвал кого, как и кога да удари с решенията на поверената му за управление държавна комисия. Сред имената, които изплуваха от бележника му, бяха тези на президента Росен Плевнелиев, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, Апостол Апостолов, кмет на Симитли. От листата на тефтерчето излязоха и инициали Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф., а ден по-късно последва оттеглянето на Искра Фидосова от парламента и ръководството на ГЕРБ. Прокуратурата пък наред с тефтерчето се захвана и с имотното състояние на Златанов.

32,5 квадратни метра. Точно толкова е цялото имотно състояние на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Поне това сочи имотната му декларация пред Сметната палата. 36-годишният Златанов притежава единствено 1/2 от 65 кв.м апартамент в Перник, придобит като дарение преди 19 години. Софийското му жилище се води на баща му Христо, който е купил на 13 февруари т.г. апартамент от 86,55 кв.м в Студентски град. Златанов е декларирал и 10 бона влог, спестени от заплата. На пресконференцията, на която прокуратурата показа тефтерчето му, бе обявено, че обвинителитеще нищят имотното състояние на Златанов, за да видят дали има връзка с работата му. Според запознати обаче най-сложно ще бъде разследващите да докажат по какъв начин Филип Златанов е могъл еднолично да влияе на решенията на комисията, която е колективен орган.

Всички нейни решения се приемат с мнозинство 50% и 1 гласа в режим на обсъждане. В комисията има петима членове, а за да има редовно заседание, трябва да участват поне трима. Всеки от членовете казва своето мнение, което се отразява в протоколите. По закон обаче председателят има правомощия по движението и образуването на преписките. Според прокурор Ваня Илиева Златанов е влияел и на решаването на преписките чрез подчинения му директор на дирекция "Правна", чиито служители изготвяли проекторешенията, които след това били предоставяни на членовете на комисията за гласуване. Много скоро в комисията се очакват рокади. Най-вероятно Сабрие Сапунджиева ще смени Златанов. Тя е и член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС. Възможният й конкурент за поста е назначеният от президента Георги Първанов участник в комисията Николай Николов. Другите двама членове са Катя Станева, номинация на "Атака", а преди това съветник в ЦИК по предложение на БСП, и Паскал Бояджийски, който беше назначен от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Странното е, че Бояджийски е писал особени мнения в решенията на комисията, твърдят запознати. Обикновено при произнасянето си по казусите Златанов е формирал мнозинството си най-вече с Катя Станева и Николай Николов, които пък са сред основните свидетели срещу него.

Според запознати сведения срещу Златанов давала и негова служителка, с която той бил в интимни отношения, но скоро прекратил връзката си. За да му отмъсти, жената охотно разказала какви ги е вършил шефът й.
Случващото се със Златанов пък много разстроило депутатка от ГЕРБ, която дала солиден гръб при назначението му за шеф на комисията преди две години, твърдят запознати. Тогава се появиха твърдения, че мястото му там е благодарение на майка му Искра Златанова, член на ГЕРБ и шеф на ВиК-Перник. Златанов веднага реагира с гневно опровержение. "Избран съм не като личност, а като професионалист", заяви тогава той. Навикът му пък да си прави важни бележки в тефтер е изненада за повечето му приятели и близки. "Филип си е паметливо момче, за какъв дявол му е трябвало да описва всички тези неща", дивят се от обкръжението на перничанина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай