Филип Попов: Законът за ДАНС цели деконцентриране на властта в сектора за сигурност

Филип Попов: Законът за ДАНС цели деконцентриране на властта в сектора за сигурност | StandartNews.com

София. "В една правова държава е абсурдно да има концентрация на власт в ръцете на един човек, заяви депутатът от Коалиция за България Филип Попов в предаването „Седмицата" на Дарик Радио.

Попов изтъкна, че промените в Закона за ДАНС целят именно деконцентриране на властта в сектора за сигурност. Депутатът от левицата беше категоричен, че не е вярно, че се изземват всички функции на МВР и изтъкна, че икономическа и криминална полиция остават в рамките на министерството.

Попов обясни, че пормените в закона на практика връщат изначалния замисъл при създванато на ДАНС, който е бил обсъден и с евроатлантическите партньори на България. Депутатът от Коалиция за България одобри обособяването на СДОТО като самостоятелна агенция към МС. Според него е необходимо да се възстанови и бюрото за контрол на СРС-тата, което беше разформировано по времето на ГЕРБ.

Попов подчерта нуждата от въвеждане на контрол чрез бюджета, така че който поръчва СРС-та, трябва да ги заплати и да докаже необходиността им. Депутатът от левицата се съгласи, че е важно да има сериозен дебат в парламента по отношение на промените в сектора за сигурност. По тази причина според Попов напускането на пленарна зала от страна на опозицията от ГЕРБ по никакъв начин не кореспондира със заявките им за конструктивност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай