Фандъкова е против ветото над гетата

Фандъкова е против ветото над гетата | StandartNews.com

София. Столични общинари се обявиха против временната забрана за премахване на незаконни къщи, когато са единствено жилище на собствениците. Преди дни правната парламентарна комисия гласува тримесечен мораториум с нов текст в Закона за устройство на територията. "Целта е да се промени законът така, че да се гарантира правото на единствен дом и на дом, свързан с поминък, каквито са рибарските селища", обясни тогава депутатът от БСП Димчо Михалевски.

"Подобна мярка ще прекрати усилията на районните кметове в София с изготвяне на подробни устройствени планове да премахнат незаконните постройки, сред които са и ромските гета", обясни столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че вече е обявен устройствен план на квартал "Факултета". Без много шум при спазване на всички изисквания успешно са премахнати гетата на бул. "Европа" и Куманица. "Нека депутатите да не притискат общините, а да разговарят с нас, ние имаме опит и може да дадем добри идеи", заяви Фандъкова.

Несъгласие с мораториума изрази и общинският съветник от БСП Калоян Паргов. Според него не може под един знаменател да се слагат всички постройки без документи. "Не бива незаконна вила на язовир Искър да е равнопоставена с ромската къща", смята Паргов.

"Отварят се порти в закона, да не кажа разграден двор", коментира бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай