Ето какви мерки договори коалицията за икономиката

Бяха детайлизирани и отварянето на ресторанти, кафета и др., каза вицепремиерът Дончев

Ето какви мерки договори коалицията за икономиката | StandartNews.com

Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички мерки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. “Ние сме на позиция, че българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да нямаме решение е неяснотата как и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко алтернативни хипотези“, уточни Дончев.

На Коалиционния съвет бяха детайлизирани други теми, включително отварянето на ресторанти, кафета, допълни Дончев.

Икономическата криза ще има отражение и върху демографията, защото тези от хората, които след кризата не намерят възможност за препитание в България ще се принудят да работят в чужбина, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след година или две това ще доведе до липса на работната ръка.

Каракачанов каза, че са приети някои от предложенията, които са предложили НФСБ и ВМРО по отношение на туризма. „Целта не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползващи туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън“, разкри Каракачанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни какви са мерките във връзка с туристическия сектор. „Ще се прилага използването на талони или купони познати със звучната българска дума ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш“, разказа Валери Симеонов. Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици, допълни Симеонов.

Второто, за което се споразумяхме, е да направим жест към къщите за гости, малките семейни хотели - т.нар. микротуризъм. Ще бъде насочен към малките населени места, обясни Симеонов.

Категорично се разбрахме - плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни.

Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно.

Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала "Хемус", строежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени.

Ще бъде засилена и работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд., което беше потвърдено и от вицепремиера Дончев.

Като коалиционни партньори сме единодушни, че ако санирането се поднови, то трябва да бъде с поне 30% участие на етажната собственост, допълни Симеонов.

Ще следим възобновяването на футболните първенства и по този начин ще възобновим и нашите. Ще се насърчават индивидуалните спортове като тенис, плуване и т.н., каза още Симеонов.

Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни, каза министърът на земеделието Десислава Танева. „От началото на пандемията сме предприели всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор, така че не само да преминем успешно през тази криза, как се отразява пандемията върху земеделието преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното производство“, обясни министърът.

Десислава Танева каза, че към момента тече процедура за обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки.

Искам да благодаря на колегите, че дори и по трудните теми с мъдрост и отговорност за бъдещето, успяваме да намерим консенсус, категоричен е вицепремиерът Дончев.

По думите му, засега няма пълен консенсус относно ваучерите за туризъм, тъй като например хората с високи доходи нямат нужда от такива.

Този месец и половина в извънредно положение, ние успяхме да свършим много - самите лекари и медицински сестри натрупаха опит. РЗИ-тата карантинираха потенциално заразени и взеха мерки за ограничаване на огнищата, обясни Дончев.

„На база на този опит, ние нямаме нужда от извънредно положение. Икономиката, социалния живот, би следвало да работят с минимум ограничения, с уговорката, че това ще бъде максимално гъвкаво“, обясни вицепремиерът.

Сега трябва да видим това бедствие колко ще ни върне назад - една година, година и половина, за да може да се върнем към нашите приоритети за развитие, заяви още Томислав Дончев.

Ще подкрепим законопроекта на МС в зала, но ще има корекции по текстовете, особено в частта за туризма, уточни Валери Симеонов. По думите му обаче, става въпрос за леки корекции.

Нашата препоръка е - който има пазар, който има клиенти, да работи, допълни Дончев.

Имаме случаи на заразяване на хора, дошли от чужбина и те вдигнаха ръста на заболелите. Дали вчера, днес или утре сме били в пика на платото, ще стане ясно тези дни, така че трябва да отправите този въпрос към Щаба, коментира Симеонов.

Относно отварянето на детските градини, вицепремиерът заяви, че се следи ситуацията в европейските държави и ако опитът там е добър, следващата мярка на правителството ще бъде насочена в тази посока, каза в заключение вицепремиерът Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай