Думи за историята! Урсула с голям удар за България

Ключово изказване на председателя на ЕК

Думи за историята! Урсула с голям удар за България | StandartNews.com

Ключово изказване направи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, свързано с бъдещето на България.

„България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство, нека ги пуснем вътре“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

„Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията, и за връщането. България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне“, каза Фон дер Лайен, след което последваха бурни аплодисменти.

„Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават – но работата ни не е свършила“, обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент.

„Благодарение на този парламент, успяхме да изпълним над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г. Работата не е свършила, нека се изправим отново и да продължим да изпълняваме ангажиментите си“, каза още тя.

„Ще видим каква Европа искат хората. Най-младите гласоподаватели ще бъдат родени едва през 2008 г. Те ще помислят за войната, за въздействието на климата, за изкуствения интелект“, добави Фон дер Лайен.

„Тази година лятото е най-горещото в историята. Гърция и Испания бяха засегнати от ужасни пожари, а няколко седмици по-късно бяла залети от наводнения. Видяхме хаоса, който може да предизвика екстремното време от Словения до България, както и в целия съюз“, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейският зелен пакт се е появил именно заради нуждата да защитим планетата си. „Започнахме мандата с дългосрочна перспектива“, каза още тя.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта Фон дер Лайен.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. "Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай