Сряда,

ДПС с план за земеделието

От: Агенция Стандарт -
198
ДПС с план за земеделието
A
A
A

От трибуната на Европейския парламент ДПС постави пред Европейската комисия исканията и съображенията на българските земеделци за адекватно финансиране, предвидимост, за да планират работата и инвестициите си, ясни правила и намалена административна тежест. По време на пленарна сесия на Европейския парламент тази седмица евродепутатите гласуваха предложенията по стратегията “От фермата до трапезата“, предвиждаща нов всеобхватен подход за постигане на по-голяма устойчивост в хранителните вериги на ЕС.

"От момента, в който Европейската комисия представи концепцията си за стратегията „От фермата до трапезата“ през май миналата година и на европейско ниво, и в държавите, за които земеделският сектор е важен, започна усилен дебат за намиране на правилния баланс между устойчивост, защита на околната среда и конкурентоспособност на европейските фермери. Опасявам се, че на национално ниво в България не се обърна нужното внимание на този дебат, а новата стратегия е изключително важен инструмент, който има потенциала да трансформира напълно модела на производство, преработка, доставка и консумация на храни в Европа, като го направи по-устойчив. Разбира се налице са и опасения по отношение на възможните ефекти върху сектора на земеделието, включително възможните нежелани такива, поради което трябва да търсим разумен и основан на конкретиката подход.“, коментира като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Алиева - Вели.

„Мерките за устойчива хранителна система са от съществено значение за постигане на целите на Зелената сделка, като се намали екологичният отпечатък и се гарантира продоволствената сигурност в условията на изменение на климата и загуба на биологично разнообразие. Осъзнавайки важността на прехода към зелено и кръгово земеделие, като възможност и за подобряване на живота и здравето на европейските граждани и средата около нас, с колегите от делегацията на Движението за права и свободи в Европейския парламент подкрепяме визията на Комисията в тази насока, но и настояваме всички мерки и бъдещи инициативи, свързани със стратегията „От Фермата до трапезата“ да бъдат основани на предварителна, цялостна оценка на въздействието, обхващаща устойчивостта - икономическа, социална и екологична. Настояваме специално внимание да се обърне на кумулативните ефекти върху земеделските производители - тъй като българските земеделци имат желание да бъдат част от зеления преход, но той трябва да е справедлив, предвидим и да отчита конкурентоспособността им, за да допринесат ефективно за повече устойчивост в производството.“, подчерта българският евродепутат.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички