Дончева бяга от БСП с хора на Първанов

"Движение 21" става партия през януари, бивш треньор по футбол в проекта

Дончева бяга от БСП с хора на Първанов | StandartNews.com

София. Татяна Дончева избяга от БСП с хора на Георги Първанов. Преди две седмици тя подала заявление за раздяла със Столетницата пред организацията, в която членува - район "Красно село" в София, съобщи шефът й Петър Апостолов. Дончева не е посочила мотиви за раздялата си със Столетницата, но в партията не пропуснаха да коментират острите й критики към настоящото ръководство. Преди 2 г. Дончева спряла да плаща и членския си внос, а според устава невнасянето на пари в партийната каса над година автоматично води до изключване.

Засега е ясно, че Дончева прави нова партия и няма да "играе" с другите критици на лидера на БСП Сергей Станишев - кръга около експрезидента Георги Първанов, научи "Стандарт" от апаратчици на "Позитано" 20. Вероятно през януари създаденото от нея през 2010 г. "Движение 21" ще прерасне в партия. Според червени с Дончева в проекта участва и друго известно лице - бившият треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков. Заедно с Дончева заявление за напускане на БСП са подали 8 младежи от "Клуб 65" в организацията "Красно село". Сред тях са Симеон Славчев, който преди 2 г. покани Георги Първанов да възстанови партийното си членство там. Както и Георги Кардашев, който миналата година не успя да се пребори за шеф на Младежкото обединение в БСП.

Излизането на Дончева не е изненада за червените. През юли тя анонсира, че "до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект", а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. През септември пък добави, че до Нова година ще е готова с политическия си проект, след което окончателно ще напусне БСП. Така и стана.

Дончева каза, че няма претенции да е човекът, около който да се изгради алтернативата. "Аз ще започна начинанието, ще го движим в една посока, ще въвлечем хора с пълното съзнание, че моите години също не са толкова малко", каза ексдепутатката. Според нея без лидери не може и даде пример с оттеглянето на старите водачи от Реформаторския блок, което показало, че младите не са "достатъчно силни крави, които да теглят каруцата".

На пленума вчера обаче стана ясен и друг проблем, който назрява в БСП - подреждането на евролистата. От месеци е ясно, че водач ще е Георги Пирински, а след него вероятно ще е Илияна Йотова. На избираеми места ще е още депутатката Деница Златева, която е сред международниците на Столетницата. Друго знаково лице в настоящия европарламент - Ивайло Калфин, засега не се спряга за водач, в средите на БСП все по-усърдно се говори, че той ще е начело на паралелна лява листа. Калфин е от близкото обкръжение на Първанов, в началото на седмицата бил на обиколка из Плевенско, където е друго знаково лице от този кръг - Румен Петков. През седмицата Калфин се срещнал и със Станишев. Засега не е ясно как точно ще се реши въпросът. Много било възможно, за да няма недоволни и за да потушат отделните лагери, евролистата на БСП да поведе самият Станишев, коментират на "Позитано" 20.

Сергей не иска пост в Европа

Лидерът на БСП Сергей Станишев не си е поставил за цел да стане депутат в Европейския парламент. Пред "Дарик" той отрече да иска пост и в ЕК, като посочи, че ПЕС е избрала Мартин Шулц като кандидатура за председател на комисията. Станишев заяви, че целта на партията е да спечели европейските избори. От думите му стана ясно, че при победа предсрочни парламентарни избори в България са малко вероятни. "Евроизборите следващата година ще повлияят на стабилността на правителството и ще бъдат мерило за влиянието на партиите", коментира той. За събитие на 2013 година той определи "промяната, която настъпи и продължава в българското общество". Според него протестът срещу кабинета обаче бил "употребен от политически сили за свои тесни интереси и хората го усетиха и се отдръпнаха". Станишев допълни още, че Реформаторският блок се е превърнал в патерица на ГЕРБ. "И за мен между другото е много тъжно това, защото аз винаги съм бил убеден привърженик, че България се нуждае от силна демократична левица и силна демократична десница", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай