Дончев вместо Борисов на срещата с Радев

Вицепремиерът хареса идеята на Христо Иванов за онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

Дончев вместо Борисов на срещата с Радев | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов няма да отиде на консултации с президента Румен Радев за изборите. Вместо него утре на „Дондуков” 2 ще са Томислав Дончев и останалите зам.-председатели на управляващата партия.

ГЕРБ ще отиде на консултациите при президента. Щом имаме покана, аз и мои колеги ще отидем, заяви в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев. „Хубаво е, че се правят консултации. Всеки обществен дебат е изключително полезен. Съвсем друг въпрос е, че времето на такъв дебат беше лятото или есента на миналата година”, посочи той и добави, че такъв дебат през изминалите години се е провел на няколко пъти в парламента.

„Датата 28 март не е предложение от наша страна. Още преди края на годината президентът с императивен тон каза, че това е датата. Ние нямаме проблем с каквато и да е дата. Изборите могат да бъдат организирани в края на март, могат и месец след това. Какви енергии, съвети и аргументи има, за да коментира други дати, попитайте него”, посъветва Дончев. По отношение на обвиненията, че правителството може да фалшифицира изборите, Дончев заяви: „Като политическа сила нито веднъж не се сме се явявали на парламентарни избори, организирани от нас”.

„Организирали сме, като правителство, няколко пъти местни избори и два пъти президентски. Изборите, спечелени от Радев, означава ли, че са фалшифицирани?”, попита риторично Дончев. Той нарече пресилени  обвиненията, че изборният процес ще бъде компрометиран.. „Изборният процес не се прави от управляващите, а от ЦИК. Изслушах всички теми и хрумвания и мога да кажа, че това са теми, обсъждани през последните 7-8 години”, подчерта той.

Относно предложението на Христо Иванов и градската десница за онлайн излъчване на преброяването на бюлетините, той заяви: „Чудесна идея“. За осъществяване на изборите в два дни Дончев каза, че трябва да се избягват всякакви радикални промени в ИК. Той категорично отхвърли гласуването чрез пълномощник или гласуване на открито. Гласуване на карантинираните в общите секции според него ще предизвика проблем, защото срещу такова решение биха протестирали членовете на СИК.

За електронно гласуване и гласуване по пощата вицепремиерът каза, че има симпатия към двата метода, но те поставят съмнения за анонимността на вота: „Това би било авантюра да се опитаме да го внедрим за месец, два или три“. Дончев каза, че мисиите ни в чужбина са мобилизирани, за да осигурят възможност на българите зад граница да гласуват. Не трябва да се ерозира доверието в изборния процес според него.

„В ГЕРБ темата за лидерството не е на дневен ред. Към момента не са водени разговори кой какъв ще става след изборите”, коментира още Томислав Дончев. По повод спекулациите, че следващият премиер ще е бившият външен министър в първия екип на Борисов Николай Младенов, за когото Ню Йорк Таймс излезе с ласкава статия, Дончев заяви, че Младенов е капитал за България. Надявам се той да се развива в страната, или в чужбина. Мисля, че той не е член на ГЕРБ, каза Дончев.

Той коментира и ситуацията в страната след проливните валежи. „Ситуацията в Югозападна България е тежка поради повишените нива на реките, тежка е около София, Нови Искър, около Трън. Екипите на пожарната, заедно с екипите на общините, правят всичко необходимо. В Северозападна България ситуацията е тежка. В „Петрохан” се чистят дървета. Надеждата е тази нощ проходът да бъде отворен. Не мисля, че настоящата криза има някаква връзка с наблюдението на язовирите. Контролираното изпускане на язовир е малко или много рутинна процедура. Кметовете имат ангажименти да поддържат коритата на реките. Доколкото зная, те са си изпълнили ангажимента. Просто понякога става дума за много вода”, заяви вицепремиерът. „Държавата изпълнява ангажимента си да оказва помощ, но добрата практика е застраховането на имота”, добави той. Що се отнася до критиките, които заваляха след активирането на срутището по пътя за Рилския манастир, Дончев заяви, че срутища има навсякъде - и в България, и в чужбина. „Дори когато ремонтирате вкъщи, се случва нещо, което не е както трябва. Не бих правил политически капитал от това, така не се прави политика. Не става дума за компрометиране на самия участък, а за ската срещу пътя”, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай