Дистрибутори късат връзката на НЗОК с болниците

Това твърди бившият министър на здравеопазването Таня Андреева

Дистрибутори късат връзката на НЗОК с болниците | StandartNews.com

"Проблемът с онкологичните лекарства вероятно не важи за всички болници, но някои работят с определени дистрибутори. Има такива практики, но не навсякъде. Здравната каса не може да заплати нещо, което не е фактурирано", обясни пред Канал 3 бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

"Въпросът е как да бъде контролиран процесът на дистрибуция, да не се издава и лицензи за създаване на лечебни заведения на хора, които имат друга дейност с лекарства или със свързани лица", добави тя.

"Разликата идва от процедури от закона за обществените поръчки. На базата на конкуренция, тъй като медикамента има повече от един производител, цената пада. НЗОК заплаща тази цена, която фактурира болницата. Частните болници са освободени от закона за общ поръчки и могат да купят лекарства на цена, която пожелаят, но не по-висока от регистрираната в позитивния лекарствен списък", сподели д-р Андреева.

"Това с какъв медикамент ще бъде лекувано определено заболяване или пациент, е преценка на всеки лекар. Зависи и от това дали медикаментите са в позитивния лекарствен списък на НЗОК или пациентът сам заплаща. Когато се работи с обществен ресурс, трябва да се провеждат общ поръчки. В тях се цели освен да се закупи медикаменти на най-добра цена, така и ефективно да бъде използван този публичен ресурс", коментира Андреева.

"Бих предпочела този ресурс да отиде за заплащане на храни на деца с редки заболявания. Всичко е въпрос на политики, а тях трябва да ги създаде министерството на здравеопазването. Шефът на НЗОК е само изпълнител. Д-р Дечев освен да сигнализира нищо друго не може да направи. Това не е ли било ясно на председателя на надзорния съвет на НЗОК, зам.-министъра Жени Начева? Допускам, че министърът не е знаел, но вероятно тя не го е уведомила. Няма как председателя на НЗОК да не знае. Още през 2016 г. имаше сигнали, че тази поправка в закона ще доведе до такова възползване в бизнеса", каза още тя.

"Паралелният износ е законен, но е важно по каква схема се случва. Трябва да има строг контрол от МЗ и агенцията по лекарствата. Най-важно е да не се допускат дефицити на пазара. Те се изнасят в чужбина на по-високи цени. Трябва да има равни условия, при които да работят всички болници", коментира Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай