Деян Николов: Презастрояването е проблем № 1 на София

Живеещите в центъра трябва да получат по едно безплатно паркомясто, казва кандидатът на "Възраждане"

Деян Николов: Презастрояването е проблем № 1 на София | StandartNews.com

 

София заслужава кмет, който управлява заедно с гражданите, а не въпреки тях 

Живеещите в центъра трябва да получат по едно безплатно паркомясто, казва кандидатът на "Възраждане" Деян Николов в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

* Искам да променя философията на управление на града

* Справедливост във всяка сфера и за всеки софиянец

* Ще изградим много кръстовища на две нива

 

- Г-н Николов, защо Вие, един от най-успешните депутати на "Възраждане", решихте да се кандидатирате за кмет на София?

- Ако съм един от най-успешните депутати от "Възраждане" в София, то значи мога да стана един от най-успешните кметове на София, а от това ще спечелим всички в града ни. Имам много идеи, които искам да реализирам и съм от малкото кандидати, които наистина чуват проблемите на хората. Вървя с гордо изправена глава в столицата и не съм подставено лице на системата, каквито се пробутват за кметове на София през последните десетилетия. Вярвам, че София има правото на честен и достоен кмет, който управлява заедно с гражданите, а не въпреки тях.

- Какво в управлението на столицата искате на промените?

- Искам да променя философията на управление на града, така че да имаме справедливост във всяка сфера и за всеки софиянец. В момента крайните квартали и райони са изоставени от общината, а финансовите ресурси за тях клонят към нула. Аз ще децентрализирам бюджета, така че районните кметове да имат ресурс, с който да поддържат и работят за районите си, а аз като кмет ще се фокусирам върху големите проекти и контрола. Ще синхронизирам и работата на цялата общинска администрация, защото в момента различните направления комуникират зле, което води до редица проблеми, неуспешни проекти, изпуснати срокове и бавно обслужване на гражданите. Като човек от IТ сектора, работил в сферата на изкуствения интелект, ще осигуря дигитализацията на общинската администрация, така че да имаме повече прозрачност, удобство и бързина в работата.

- Казахте, че ще отворите града за гражданите на София. Предвиждате ли местни референдуми?

- Задължително ще има местни референдуми при едно мое управление на София. Моята философия е, че кметът трябва да взима самостоятелно решения, които се простират в рамките на един мандат, а стратегическите, ключови и спорни за града въпроси, които обуславят развитието за следващото десетилетие е редно да се вземат на местни референдуми. Естествено, има и някои текущи въпроси, които може да подложим на референдум, като например темата с платеното паркиране в София. Много хора са доволни как платеното паркиране осигурява някакви паркоместа в центъра, а други упрекват общината, че просто събира пари и не инвестира в решаване на проблема. Моето мнение е, че живущите в центъра трябва да получат едно безплатно паркомясто и второ на символична годишна цена, докато всички останали трябва да плащаме малко повече. Цената трябва да е такава, че около 20% от паркоместата в зоните да са свободни, но такова решение е добре да се вземе след референдум, за да бъде това, което жителите на София намират за най-добро за тях самите. Това ще даде и спокойствие на един кмет, че управлява града според волята на гражданите.

- Проблемите в София са много - от мръсния въздух, през презастрояването, липсата на детски градини, до прословутия "ремонт на ремонта". Кой проблем смятате за най-голям и какво решение ще предложите?

- Презастрояването е най-големият проблем за мен, защото създава хаос в няколко други аспекта, включително неудобства по отношение на детските градини и паркоместата, както и допринася за мръсния въздух. При едно мое управление презастрояването определено ще приключи. Ще актуализираме общия устройствен план и районните планове на града, така че да имаме актуална представа за развитието на кварталите. Ще прекратим практиката с частични промени на подробните устройствени планове, за да спрем строежите в междублоковите пространства. Ще променим и наредбата за отстояния между сградите, така че формулата за отстояние да не позволява строеж между блоковете. Тези частни имоти в междублоковите пространства са ценни за социална инфраструктура на общината - детски градини, площадки, паркове и зелени площи. Ще увеличим поне три пъти бюджета за отчуждаване, който в момента е 10 милиона и е обидно малък за нуждите на София. Чрез този бюджет общината ще придобие частните имоти между блоковете и ще изградим там социалната инфраструктура. Така спираме презастрояването и създаваме детски градини на най-удобните места в града.

- Липсата на достатъчно места в ясли и детски градини е основният проблем за младите семейства. Каква е формулата?

- Около 6000 деца нямат място в детските градини, което прави около 30 детски градини средно с по 8 групи всяка, които трябва да се изградят. В момента строителството излиза на общината между 1.3 и 2 милиона лева за група от 25 деца, което е до 4 пъти над пазарната цена. Различни строителни компании оценяват такива проекти на 500 хиляди лева за група. Разчетите ни сочат, че за един мандат ще успеем да изградим нови 30 детски градини, което ще струва на бюджета по 30 милиона на година. Това е съвсем постижимо при 2.5 милиарда бюджет на София и капиталова програма от 600 милиона, която се изпълнява на едва 70% в момента. Остават близо 200 милиона, с които можем спокойно да осигурим детска градина за всяко дете.

- Как ще се преборите с трафика в София, който запушва града и е една от основните причини за мръсния въздух?

- Решаването на проблема с детските градини ще подобри и трафика сутрин и вечер, защото прекалено много родители са принудени да минат половината град, за да стигнат до детската градина, в която е прието детето им. Все пак, основното решение, което сме заложили в нашата програма, е изграждането на максимално много кръстовища на две нива в широкия център и крайните квартали на града. Такива кръстовища водят до силна оптимизация на трафика в столицата, като всички помним какво беше на Драган Цанков преди години. Потенциалното повишаване на цената на синята и зелена зона също ще стимулира повече хора да използват метрото и ще подобри трафика в центъра. Основен приоритет ще ни бъде и довършването на южната дъга, за която има проект от арх. Диков и финансиране по Европейски програми като част от международните пътни коридори.

- Вие сте икономист. Какво икономическо бъдеще за  София предвиждате? Как градът може да привлече нови инвеститори и ще има ли нови индустриални зони?

- Аз вярвам, че индустриалните зони трябва да са предимно в страната и изоставащи региони, където да помогнат с безработицата. София вече се оформя като потенциален IT  център на Балканите и има всички предпоставки да развиваме модерни технологии и разработки на бъдещето в нашия град. В тази посока аз ще работя с асоциацията на стартъпите в България и представители на други иновативни сектори. Представям си София като модерен град с модерна инфраструктура и модерен бизнес.

- ВиК мрежата в богатите квартали все още не е изградена. Какво трябва да се направи?

- Трябва да се започне, защото бюджет за изграждане на ВиК в София почти няма, а инвестицията е огромна и ще отнеме десетилетие да изградим мрежата за цяла София. Трябва поетапно да се заделят по 30 - 40 милиона на година, за да успеем в рамките на следващите 10 години да изградим ВиК за крайните райони на София.

- Заявихте увереност, че ще се явите на балотаж. Кой от конкурентите си виждате на финалната права в битката за София?

- Надявам се някой по-достоен, защото зад прекалено много кандидати прозира дългата ръка на някой олигарх, службите или мафията. Дано софиянци избират умно, а не по усмивката на някого, за да не повторим грешките от национално ниво и в София.

- "Възраждане" внесе вот на недоверие на кабинета. Подкрепиха Ви БСП и ИТН. Има ли опозиционна сглобка в парламента и ще я видим ли и по други теми?

- Не, с другите опозиционни партии се случва да сме на едно мнение най-вече по отношение на глупостите на правителството, но не може да говорим за коалиция или по-сериозно партньорство, защото имаме достатъчно принципни различия.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай