Десните с четири стъпки срещу политическата криза

Десните дават ултиматум на Пламен Орешарски до петък да обяви готовност за оставка още през юли.

Десните с четири стъпки срещу политическата криза | StandartNews.com

София. Пет партии започнаха преговори за обединение вдясно и излязоха със съвместна декларация с четири стъпки за излизане от политическата криза. В нея те дават ултиматум на Пламен Орешарски до петък да обяви готовност за оставка още през юли, партиите в парламента да се откажат от възможножноостта си да получат нов мандат за правителство, насрочване на избори през септември и спешни поправки в Изборния кодекс дотогава.

Петте партии са Демократи за силна България, Движение България на гражданите, Зелените, Народна партия „Свобода и достойнство" и Синьо единство. Те обаче продължават преговорите с други формации в дясно-център, както и с граждански организации, за по-широк десен фронт.

В декларацията се посочва, че протестите са довели до безпрецедентна политическа криза, породена от „безсрамните назначения на хора от олигархията на високи позиции във властта". Според десните правителството и четирите парламентарнтарно представени партии са неспособни да формулират общественоприемлив план за излизане от политическата криза.

„Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста", пише в декларацията.

Четирите стъпки според десните са:

1. В петък 28 юни 2013 г. премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.

2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.

3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.

4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

На пресконференция преди да бъде оповестена декларацията лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви, че е време да се направи крачка назад от тясно партийните интереси.

Зам.-председателят Найден Зеленогорски пък категорично изключи преговори с ГЕРБ. „Те са другата страна на същата монета - тази на задкулисието и картела. Не мислим, че България трябва да се раздели с това правителство, за да дойде ГЕРБ на власт", каза Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай