Депутати: Ремонтът на МиГ-овете у нас е спекулация

Депутати: Ремонтът на МиГ-овете у нас е спекулация | StandartNews.com

Спекулации са тезите, че самолетите са могли много по-евтино да се ремонтират у нас, каквито предположения се появиха. Това заяви пред БНР Валентин Радев, бивш заместник министър на отбраната и настоящ депутат от ГЕРБ. Освен техническите възможности е необходим и лиценз, уточни от своя страна Янко Янков парламентарната комисия по отбрана от ДПС по повод хипотезата за възможния ремонт на „МИГ"-овете в български заводи.

Янков изтъкна още, че не бива да се подменя отговорността на правителството за това решение с такава на политически партии или на парламента като цяло. Документацията на руската страна беше с по-високи финансови параметри при същите технически условия, припомни депутатът.

Няма причини българският парламент да не ратифицира едно споразумение от национален интерес за страната. Ще подкрепим споразумението с Полша за ремонт на „МИГ"-овете, защото България има спешна нужда от годни да летят самолети в тези сложни времена. Трябва бързо да се осигури качествен ремонт и ВВС да разполагат с качествени самолети за охраняване на въздушното ни пространство, каза Янков. Според него, условията в договора с Полша са добри и изгодни за страната. Налага се парламентът да се ангажира със специална ратификация на това споразумение, защото е международно и има и финансова част, изтъкна и Валентин Радев.

Той отбеляза, че Русия не е в нашия военно-политически блок и затова няма как да продължим да ремонтираме самолетите там. Условията за ремонт в Полша според него са много по-добри.

Този договор е "глътка въздух" за българската авиация, преди да изтекат сроковете на функциониране на МИГ-29, допълни Валентин Радев. Според него, важният въпрос за българската авиация в дългосрочен план е този за закупуването на нов тип многоцелеви самолет. Би трябвало около средата на следващата година България да има нов изтребител, обясни Янко Янков.

На извънредно заседание предстои парламентът да обсъди споразумението между правителствата на България и Полша за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. то има за цел да осигури в краткосрочен план летателната годност на изтребителите за охрана на българското въздушно пространство. Полша се ангажира да ремонтира шест и достави временно два свои двигателя за изтребителите срещу 12 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай