Давид Сасоли продължава да е журналист

63-годишният италианец от левицата бе избран за председател на Европарламента

Давид Сасоли продължава да е журналист | StandartNews.com

"Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания", признава Давид Сасоли – избран днес за нов председател на Европейския парламент. Наричат го „бивш журналист“, тъй като отдавна е отдаден на политиката, но неговото верую е, че тази професия е до живот.

63-годишният Сасоли е кандидатът на социалдемократите, второто политическо семейство в парламента и наследява на поста друг италианец - Антонио Таяни, близък до Силвио Берлускони член на дясната Европейска народна партия.

Изборът на Сасоли му позволява на Италия да запази един от трите важни европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като ръководител на дипломацията), но той очевидно няма да е съюзник на управляващото в Рим популистко правителство.

Любовта от пръв поглед с политиката при него се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП) в Италия.

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той бе избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечи от телевизионните екрани и той посвети политическата си кариера на Европарламента.

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, междувременно Сасоли се опива да пробие на националната политическа сцена, като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но губи от Иняцио Марино, който по-късно е избран за кмет.

След този неуспешен опит Сасоли се посвещава изцяло на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

"Като ръководител на тази политика, представлявах Европарламента по множество официални поводи, като развивах диалог с институциите в държавите от Средиземноморието и Близкия изток", пише той на страницата си в интернет.

Претендира също, че е баща на "най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз – чрез европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори".

"Ако ми гласувате доверие, ще се борим заедно за съвременен парламент, по-прозрачен, екологично устойчив, достъпен за гражданите", обеща той днес пред колегите си преди началото на гласуването за шеф на Европарламента.

И няма защо да не се вярва на човека, посветил живота си на журналистическата професия, започнал от сътрудник на малки вестници и информационни агенции. Политиката за него явно е страст още от най-ранни младежки години. През пролетта на 1978 г. той следи развитието на драмата с отвличането и убийството на тогавашния италиански министър-председател Алдо Моро. Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

"Нищо не е възможно без хората, нищо не е трайно без институциите", каза днес Сасоли в Европарламента, цитирайки цитира фраза на Жан Моне - един от бащите-основатели на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай