Държавата взима "Химко" до месец

Държавата взима "Химко" до месец | StandartNews.com

София. До края на февруари държавата вече трябва да е придобила "Химко". Това обяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Той не даде подробности около сделката и не уточни конкретната цена. От думите му обаче стана ясно, че сумата, включително и за рестартиране на мощности в предприятието, ще бъде около 50 млн. лв. "Нека първо предприятието да бъде придобито. След като направим оценка, то по най-бързия начин ще може да започне да работи", каза министърът. Три чужди компании имат интерес да инвестират в "Химко", заяви по-късно консултантът на областния управител на Враца по индустриални и инвестиционни проекти Кирил Петков, който е и дългогодишен изпълнителен директор на предприятието. Сред тях имало и такива, които са готови да доставят на "Химко" газ на по-ниски цени от тези в България в момента. Петков обаче отказа да назове имена.

Външен независим оценител ще реши бъдещето на "Ремотекс", стана ясно още от думите на Драгомир Стойнев. "За съжаление не можем да се споразумеем със собствениците. Цената, която те искат, е необосновано висока", заяви министърът. Поради огромните разминавания между оценките на държавата и частните собственици на "Ремотекс" там трябва да влезе компетентен оценител, така че реално да покаже каква е цената на активите, каза още Стойнев. Малко по-късно БЕХ обяви и конкурс за въпросния оценител. Кандидатите могат да подават оферти до 6 февруари, след което ще бъде избран изпълнителят на поръчката. Той ще има 30 дни да представи резултатите от работата си, която включва не само оценка на активите, но и пълен финансов, правен и технически дю дилиджънс на "Ремотекс".

Стойнев съобщи още, че от петък започват активни преговори с Турция за междусистемната газова връзка. По този повод у нас пристига турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Праз февруари пък предстоят преговори с газовата компания на Азербайджан. От 2019 г. "Булгаргаз" ще получава оттам по 1 млрд. кубика газ годишно, а турската газова връзка е един от маршрутите, по които синьото гориво ще достигне България.

Не мога да се намесвам в действията на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Това заяви Драгомир Стойнев по повод оплакванията на индустрията, че двете централи са поискали предоговаряне на цената по договорите им със заводите. Министърът заяви, че във въпросните договори има клаузи, които позволяват предоговарянето им. Той допълни, че има и други производители на ток като ВЕИ и попита индустрията защо не сключва договори с тях. В отговор председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов заяви, че предприятията не купуват енергия от алтернативни централи, тъй като те не предлагат конкурентни цени.

Кандидат за "Белене" пак пита за проекта

Кандидат за инвеститор в АЕЦ "Белене" отново е разпитвал за проекта, стана ясно от думите на Румен Петков от БСП пред бТВ, а по-късно и на икономическия министър Драгомир Стойнев. Според Румен Петков компанията се е срещала с ДПС и ГЕРБ, пред които е представила аргументите си. Основната причина за срещите е било желанието на дружеството АЕЦ "Белене" да бъде реализирано. Петков смята, че проблемът пред рестартирането и реализацията на проекта е в това, че управляващи и опозиция не си общуват и не търсят взаимна подкрепа. По-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев потвърди, че кандидат-инвеститорът е бил в България и дори се е срещнал със самия него. Компанията е същата, която бившият енергиен министър Делян Добрев доведе в парламента, каза Стойнев. Тогава стана ясно, че кандидатът е "Galobal Power Consortium". Сегашният министър обаче недоумява защо от ГЕРБ променят позицията си. "Защото те след срещата си зачеркнаха проекта, а сега искат да го рестартират със същия инвеститор?", попита Стойнев. От думите му стана ясно, че на този етап рестарт на "Белене" не може да има. Това не може да стане, докато има арбитраж, докато няма конкретен инвеститор като световно известна марка, който да има гаранции и от съответното правителство, което стои зад него, и от международни финансови институции, които стоят зад този инвеститор.

ВЕИ-тата ще плащат такса

за достъп до мрежата само на ЕСО, която ще е в размер на около 2,70 лв. на мегаватчас. Това предлага работна група в ДКЕВР, съобщи членът на комисията Еленко Божков. За присъединените към мрежата на ЕРП-тата зелени централи обаче такса няма да се събира, тъй като разходите за това на енергото се признават за инвестиции и влизат в цената на тока. Очаква се окончателното въвеждане на таксата за достъп да стане до края на февруари, но по възможност и по-рано, каза Божков. Паралелно ДКЕВР ще вземе и решение как да се връщат платените вече от ВЕИ-тата временни цени за достъп, които регулаторът въведе през септември 2013 г., но ВАС отмени. Божков съобщи, че до март ДКЕВР вероятно ще даде лиценз на държавната компания "Българска независима енергийна борса". Експертът допълни и че пълната либерализация на енергийния пазар у нас може да продължи и до 2015 г., което се допуска от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай