Вторник,

Четин Казак: ВСС да гласува тайно за кадровите въпроси

От: Администратор -
Четин Казак: ВСС да гласува тайно за кадровите въпроси
A
A
A

Гласуването по кадрови въпроси във Висшия съдебен съвет трябва да бъде тайно. Това смята съпредседателят на ДПС Четин Казак. Той коментира за "Фокус", че тайният вот е в основите на демокрацията. Според Казак именно при такъв тип гласуване човек има най-голяма воля да даде вота си според собствените си желания, без да бъде контролиран. За него при явното гласуване тази възможност липсва.

"Висшият съдебен съвет е кадрови орган, като основаната му функция е да взима важни решения, касаещи кадрите. При тях е неизбежен субективният характер, налице е и обвързаността в магистратските среди. Ако магистратите знаят, че при подлагането на гласуване на такива решения те ще бъдат следени, могат да не гласуват в унисон със съвестта си", обясни съпредседателят на ДПС.

Той обяви, че не очаква до второто четене на Закона за съдебната власт да постъпят предложения за съществени промени. Законопроектът беше приет на първо четене вчера, като основният момент в него е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички