БСП приема план за "президентски" избор на лидер

Социалистите се събират на пленум за конгреса

БСП приема план за "президентски" избор на лидер | StandartNews.com
  • Социалистите се събират на пленум за конгреса

Правилата за провеждането на прекия избор на лидер на БСП ще обсъжда и приема соцпартията на пленум днес. Форумът е поредна крачка към конгреса на социалистите. Преди това партията ще трябва да избере лидер. За първи път това ще става в залата на конгреса, а с пряк вот чрез гласуване на социалистите в цялата страна. Лидерът на БСП ще се избира така, както се избира президент. Очаква се това да стане с пускане на бюлетини  в урните, разположени в партийните клубове в страната.

Правилата и критериите за „президентския” вот в БСП ще бъдат обсъждани от участниците в днешното заседание. Основните критерии, на които новият лидер трябва да отговаря са: политическа лоялност и нравствена чистота, висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, комуникативност и диалогичност. Прекият избор беше записан в устава на партията преди две години – по настояване на лидера на БСП Корнелия Нинова като част от реформата, която тя предприе. Нинова въведе още мандатност на постовете и забрани едновременното заемане на постове в партийната и държавната власт.

Правилата, които пленумът гледа днес, предвиждат номинации за лидер да могат да правят всички структури. Според устава лидерът трябва да има 8 години партиен стаж, от които 4 като член на национални органи. Всички кандидати, които минат проверката на ЦИК, ще бъдат изписани в обща бяла бюлетина по азбучен ред. Изборът дава възможност и за балотаж.

Мераклиите за власт в БСП могат да финансират предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати, т.е. до 6100 лв. Кандидатите могат да имат застъпници в изборните секции.

Право на вот ще имат всички членове на БСП, като броят им ще бъде предоставен на ЦИК от Националния съвет не по-късно от 45 дни преди датата на избора. А при самия вот ще се изисква партийна книжка.

Избирателните списъци ще се правят от местните структури, ще се издават и удостоверения за гласуване на друго място. Изборите ще бъдат признати за легитимни, ако в тях са участвали повече от половината от членовете на партията. В партията обаче се питат какво ще стане, ако от 90 000 членове пред урните излязат само 20 000. Така под съмнение ще бъде поставена и реалната членска маса на БСП, и легитимността на новия лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай