Борисов: Продажбата на държавния дял от ЕВН е правилна

ГЕРБ ще настояват за създаване на анкетна комисия по темата Хохегер

Борисов: Продажбата на държавния дял от ЕВН е правилна | StandartNews.com

Пловдив. Държавата не е можела да направи нищо с държавния дял в капитала на ЕВН. Беше правилно да се вземат необходимите пари и да се вкарат в бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив.

Политическото ми решение, свързано с продажбата на държавния дял в капитала на ЕВН, беше свързано с това, че дяловете по договор, изобщо не бяха управлявани от държавата, поясни той.

Още тогава съм помолил Стоян Мавродиев и Комисията по финансов надзор да наблюдава всички тези сделки, за да може, ако някой има претенции, те да бъдат огласени, каза още Бойко Борисов.

По думите му, тези продажби стават на борсата и съответно само те могат да кажат дали има нередност или не. Продажбата е правилна, ако дяловете не са продадени правилно на борсата, има комисия и прокурори, които да уточнят това, каза още лидерът на ГЕРБ.

В Пловдив Бойко Борисов откри новата спортна зала в СОУ "Патриарх Евтимий". Той пожела на децата да бъдат здрави, да спортуват и да пазят залата, защото струва 970 000 лева и трябва да служи и за бъдещите поколения.

В четвъртък внасяме вот на недоверие за цялостната политика на правителството, обяви Борисов. Според него нямало сектор, в който кабинетът да е направил нещо реално и не на базата на заеми. В същото време приходите намалявали, безработицата се увеличавала, а всичко от страна на правителството било абсолютни лъжи и нови харчове.

"Отметнаха се от всичко, което приказваха за изборите и подлъгаха народа, че щели да намаляват данъци, да премахнат плоския данък и данък лихви. Все неща, за които нас ни атакуваха от сутрин до вечер. Дори не мога да приема и това, което правят в социалната сфера, защото то е с парите на едни българи да се дадат на други", коментира Борисов.

Той обяви, че всичко, което кабинетът отчитал като увеличение било на базата на проектите на предишното управление. Да не си помислите че това е свършена работа от правителството, увери Бойко Борисов. Допълни, че много му се искало да чуе мнението на други опозиционни парти, но тъй като нямало такова ГЕРБ решили вотът на недоверие да е за цялостна политика.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ съобщи, че със съпартийците му ще настояват за създаване на анкетна комисия по темата Хохегер, защото това вече не е някаква бизнес-сделка. Борисов разполагал със стенограмите от Министерски съвет, когато са взимани тези решения и от тям ставало ясно, че и Пловдив е замесен чрез Пловдивския панаир в тази сделка.

"Тогава той е освободен от дивиденти, абсолютно неправомерно и чрез него Сергей Станишев си е правил черната кампания за изборите", каза Борисов. Чест прави и на Николай Василев, и на Петър Мутафичев, че са казали, че не могат да подкрепят такава сделка, добави още той.

Според Борисов случаят е аналогичен с този на Марио Николов, осъден в Германия, а тук помилван. Хохегер е осъден в Австрия, тук все едно за Станишев нищо не се случило , продължи Бойко.

"Надявам се депутатите от Атака да покажат малко морал и да подкрепят създаването на Анкетна комисия за случая Хохегер, начело например с г-н Лаков, защото това е отявлено престъпление", каза още лидерът на ГЕРБ. Според него има нарушение на поне три закона.

Относно протестите извън парламента, Реформаторския блок или която е да било друга партия, Борисов, каза, че ще се въздържи от коментар. Нека те сами да преценяват своите действия, на няколко пъти протегнахме ръка и чух такива коментари, каза още Бойко Борисов.

След като завчера и Даниел Вълчев каза, че много харесва Орешарски, той нямаше какво друго да каже. Именно те в деня на голямата учителска стачка искаха да развалят седянката, така че те като колеги имат еднаква политика, каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай