Борисов кани десните да свалят кабинета

Лидерът на ГЕРБ отдъхва край Разлог, хапва само на вечеря

Борисов кани десните да свалят кабинета | StandartNews.com

Благоевград. Бойко Борисов покани "Реформаторския блок" да свалят правителството "Орешарски" и след това да управляват заедно. "Това ще обедини всички в център-дясно, ще ги зареди с енергия и ще покаже, че можем да работим заедно", заяви лидерът на ГЕРБ в Разлог. Там той отдъхва сред планината в петзвезден голф и СПА хотел, далече от жегата в столицата.

"Център-дясното е много по-голямо от лявото. Въпросът е да накараме всички хора в тази област да гласуват за своите политически партии - ГЕРБ, ДСБ, СДС, партията на г-жа Кунева". Така Борисов обясни поредната си покана за съюз с десните. Според него само обединеното дясно може да победи БСП и ДПС.

"Аз ги победих сам няколко години, но сега мощността на ГЕРБ не е толкова голяма. И трябва да се обединим повече хора", каза Борисов.

Неговият призив обаче не срещна одобрението на дясното. Повечето партии от "Реформаторския блок" обаче се обявиха срещу съюз с ГЕРБ. Според тях партията на Борисов не е отчела грешките си в управлението и не се е променила.
Освен за националните дела, докато отмаря в Разлог Борисов намери време и за местните партийни проблеми. Той привикал общинските координатори от Пиринския край и поискал да се преборят за кметския пост в Гърмен на частичните избори в края на септември. Битката ще е трудна, защото ДПС и БСП най-вероятно ще са в коалиция срещу ГЕРБ. Сили за политическите дела Борисов събира в петзвездния хотел "Пирин-голф & СПА". Денят му започва с голф, продължава с преходи в планината и завършва с футбол в Бъндеришка поляна. Бившият премиер обаче не закусва, не обядва, а хапва само на вечеря, тревожат се местните хора.

Избирателите не го искат

Радан Кънев, ДСБ

В призива на Бойко Борисов няма нищо ново. Приемането на поканата би означавало да заемем една позиция, която не отговаря на интересите на избирателите ни. Ние представляваме хора, които не виждат в ГЕРБ политическа алтернатива. Дори част от тях да са гласували за ГЕРБ, то е било по принуда, заради нашите грешки. Освен това не сме видели сериозна политическа промяна в ГЕРБ. Не чухме оценка на грешките в управлението им и най-вече в сферата на правосъдието. Затова не виждаме какво налага подобно обединение.

Не е важен само процентът

Меглена Кунева, ДБГ

"Движение България на гражданите" не се занимава с механично събиране на проценти. Тук сме хора с десни и десноцентристки убеждения, които вярваме, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, за да оставят място на гражданското общество. Дано за председателя на ГЕРБ да стане ясно, че в реформаторското обединение сме събрани партии, които вярват в общи идеали и имат общи ценности, а не са заедно за механично сливане на проценти и за участие във властта на всяка цена.

Искаме да сме сами

Маргарита Бойчева, "Синьо единство"

"Реформаторският блок" консолидира усилията на демократично мислещите хора и формации против статуквото в парламента. А то включва и ГЕРБ. Изборите са състезание на управленски визии и избирателите са тези, които решават кой да управлява. Дясното реформаторско обединение ще се яви на избори със собствена управленска програма и ще поиска доверие, за да управлява самостоятелно.

Целите ни съвпадат

Корман Исмаилов, председател на "Свобода и достойнство"

"Реформаторският блок" се намира в процес на разширяване, а ГЕРБ е встрани от тези действия. Но след като и те искат оставка за това правителство, нашите краткосрочни цели съвпадат. По принцип нашето желание е максимално да обединим усилията в гражданското и политическо пространство с тези, които смятат, че това правителство е вредно за страната. С колегите от "Реформаторския блок" обаче ще разгледаме тази покана и ще излезем с обща позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай