Борисов в Познан: Младите, цигарите и Балканите

Премиерът се похвали пред Меркел и Мей за разбитата фабрика за незаконни цигари

Борисов в Познан: Младите, цигарите и Балканите | StandartNews.com

Да се осигури перспектива за младите пожела премиерът Бойко Борисов в края на срещата на най-високо равнище в Познан на т.нар. Берлински процес. Това обаче едва ли бе единствената, камо ли най-голямата грижа на българския министър-председател, който за пореден път в полския град бе заобиколен от първокласна компания – Тереза Мей и Ангела Меркел – дамите, на които е слабост; верния ученик и последовател Зоран Заев, гордия премиер на Полша Матеуш Моравиецки и други държавни и правителствени глави.

„Благодаря за прекрасното домакинство на днешната среща. Благодаря на Германия за това, че го има Берлинския процес“, каза Борисов на съвместна пресконференция с Моравиецки, Ангела Меркел и Зоран Заев. Премиерът ни изрази надежда, че с колегата си Заев ще направят добро председателство следващата година, когато двете държави ще бъдат домакини на Срещата на върха. Но последното Борисов беше подсигурил още преди да стъпи на полска земя. Новината разтръби още вчера Екатерина Захариева.

Това, което не се харесва на Борисов е, че досега България не бе поканена да бъде част от Берлинския процес и това се случи едва след намесата на някои негови топ приятели в Западна и Източна Европа. А това, което се харесва на Борисов е, че сега той отново ще може да свири първа цигулка в симфонията на една от своите гордости още от времето на българското европредседателство – завличането на Западните Балкани в Европейския съюз.

„Западните Балкани са шест държави, които, за радост, са оградени само от страни на ЕС, те са вътре в Европа“, подчерта българският министър-председател и допълни, че те трябва да положат усилия в опазването на мира в региона, религиозната толерантност и борбата с организираната престъпност.

„Това, което предложих на Заев, е да включим екологията и опазването на природата в нашите задачи. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата“, посочи Бойко Борисов. И борбата с организираната престъпност, бихме добавили, като насочим вниманието към свръхуспешната вчерашна акция, в която беше разбита голяма фабрика за производство на незаконни цигари.

Това бе нова гордост за Борисов и той не пропусна да се похвали за нея пред Тереза Мей и Ангела Меркел.

Меркел реагира, като на пресконференцията поздрави България и Северна Македония за предстоящото съвместно председателство. Тя акцентира и върху положителното развитие на отношенията между страните от Западните Балкани вследствие на честите срещи между държавните им ръководители по инициатива на българския министър-председател Бойко Борисов в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

А Зоран Заев отново не можеше да спре да се усмихва, доволен от напредъка по процеса на сътрудничество в региона и от активната дейност по реализирането на инфраструктурните проекти. „Такива проекти наистина показват резултата от Берлинския процес. Както каза Борисов – ние сме заобиколени от страни членки на ЕС, ние сме в Европа“, подчерта в изявлението си Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай