Борисов в Белград: Миграцията може да потопи Балканите

Трябва да сме много единни, заяви премиерът след срещата на Балканската четворка

Борисов в Белград: Миграцията може да потопи Балканите | StandartNews.com

Ако нещо може да потопи Балканите, това е миграцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на върха на Балканската четворка в Белград. "Четирите ни държави като население и Брутен вътрешен продукт имаме огромен потенциал. Трябва да сме много единни - за мигрантския въпрос, ако щете и за временното убежище. Защото ако нещо може да потопи Балканите, това е този процес", каза Борисов след разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила.

Винаги започвам с това, че няма по-добро място от ЕС и срещите ни винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет и увеличаване на БВП и доходи на населението, подчерта българският премиер. Според него „трябва да се помага много на Гърция и да се държим единни здраво заедно”. За съжаление напредъкът на австрийското председателство не бе такъв, какъвто ни се искаше за темата за Западните Балкани, каза Борисов.

"Не забравям да благодаря на колегите от Гърция, когато на България и Румъния бе дадена перспективата за влизане в ЕС Истински се надявам след няколко години и президентът Вучич да благодари и на България за присъединяването на Сърбия. Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир, разбирателство, с дипломация, толерантен тон да се решават въпросите, перспективите ни са големи", продължи Борисов.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който взе думата след Борисов, заяви, че българското председателство е дало възможност за връщане на темата за Западните Балкани в Европейския съюз. Той изрази надежда, че Румъния ще продължи да се занимава с нея.

Ципрас изтъкна, че срещите на четиристранния формат доказват, че Балканите не са второстепенен регион и могат да допринесат за дневния ред.

Румънският премиер Виорика Дънчила, на която Бойко Борисов кавалерски отстъпи думата след встъпителната реч на Александър Вучич, заяви че Букурещ иска по-добра свързаност и създаване на Балкански регионален икономически форум. Дънчила съобщи, че е обсъдила с българския премиер Бойко Борисов възможностите за развиване на инфраструктурата в региона, както и проекти в туризма. Тя заяви също, че са обсъдени приоритетите на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз и че е направила обобщение на дневния му ред, който е бил подкрепен от четирите държави.

"Румъния ще продължи да съдейства за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Говорихме си за европейската сигурност, кохезионнната политика и за общата политика за миграция и убежище“, заяни Дънчира. И отбеляза специално, че Букурещ подкрепя пътя на Сърбия към Европейския съюз, както и че по този повод е поканила сръбския президент Александър Вучич в Румъния.

Ситуацията около газовите доставки на Балканите са обсъдили още четиримата лидери, съобщи домакинът на срещата сръбският президент Александър Вучич. Според него за разлика от останалите страни в региона, пред Сърбия стоят предизвикателства за доставките на енергоносители.

Вучич посочи, че следващата среща на четиристранни формат ще е в Румъния и предупреди, че страните трябва да започнат още от идната година подготовката си и изграждането на стадиони за евентуалното общо домакинство на Световното първенство през 2030 година, за което Сърбия е напълно готова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай