Борисов спасил евробъдещето на Скопие и Тирана

Протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партия, каза премиерът

Борисов спасил евробъдещето на Скопие и Тирана | StandartNews.com
  • Протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партия
  • Опозицията в Скопие е с антибългарска риторика
  • Няма организационен проблем в партията след напускането на Цветан Цветанов
  • След изборите ще доизчистим партията

Българският премиер Бойко Борисов лично се намесил по време на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, за да спаси бъдещото членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Мнението му било чуто в съвета поради уважението, което редица лидери на страни-членки изпитват към него, призна самият Борисов в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Лично призовах евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания, а съдбата им да бъде обсъдена отново в Загреб по време на Хърватското председателство, уточни премиерът. „Тогава колегите се спогледаха, Доналд Туск каза: „Да предложим“ и всички се съгласиха. Така че ако отвътре излязла такава информация, така беше“, посочи Борисов.

Разбирам защо Макрон стопира даването на дата за преговори: ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС, каза още Бойко Борисов по въпроса за бъдещото членство на Албания и Северна Македония. Според него опозицията в Скопие е с антибългарска риторика и дори иска ревизирането на решения за предстоящо членство на страната в ЕС.

„Дадох им на колегите в Съвета такъв пример: преди години, когато беше Борис Тадич президент на Сърбия, всички ние много искахме Сърбия да започне преговорите и със словенския ли, забравил съм с кой колега беше, или хърватина, да не споменавам държава, че може да сгреша, вече съм позабравил, много силно защитихме сръбския президент тогава – Борис Тадич. Беше  Саркози президент и той се обърна към мен и каза – Бойко, ако в една държава, нейната  ориентацията зависи от един човек, тя не е за ЕС”. Аз много добре го запомних това и го цитирах пак тук", каза премиерът.

„Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако не е Зоран Заев или Еди Рама падне от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава аплодисменти“, допълни премиерът.

На въпрос дали Европейският съвет и Европейският парламент ще приемат предложението на ЕК за отпадането на мониторинга за България Борисов отговори, че когато сме влизали в ЕС, тогава е взето решение Европейската комисия да реши колко време ще продължи мониторинговият механизъм.

„Комисията взе решение да отпадне. Оттук насетне всички останали неща, които предполагате, са нови и би трябвало да се взимат отделни решения за всяка една от другите държави. Факт е, че ние сме изпълнили всички указания, всички мерки, които бяха предписани. Далеч не считам, че сме идеални“, допълни министър-председателят.

Той посочи още, че проблеми с правосъдието и вътрешния ред има във всички европейски страни. „Именно затова много от колегите изразиха недоволство, че само към България и Румъния има такъв механизъм, а към другите няма. В много други държави също се получават такива недъзи да ги наречем. Сега ще има един общ механизъм за всички държави, което е добре, защото ние трябва непрекъснато да се усъвършенстваме и върховенството на закона да стои винаги на първо място“, добави още Бойко Борисов.

Протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партия, каза Борисов. Той допълни, че ако се върнем назад във времето, тези предложения и промени в закона, с които прокурорската колегия на ВСС издига кандидатите за главен прокурор, са били внесени още по времето, когато Христо Иванов е бил правосъден министър.

„Тогава, за да не се месят политиците, защото дотогава знаете как се избираха и главният прокурор, и председателят на ВКС, се взе решение от парламента и законът се промени прокурорите да номинират и издигат своите кандидатури, а съдиите да номинират и издигат своите кандидатури“, допълни министър-председателят.

Евродепутатът Емил Радев, правосъдният министър Данаил Кирилов и бившият правосъден министър Христо Иванов биха били най-изявените кандидатури за главен прокурор, призна Бойко Борисов. Според премиера Емил Радев е бил най-подходящата кандидатура за главен прокурор.

Не мога да бъда лицемер. Щях да издигна Емил Радев или Дани Кирилов. Когато си представя главен прокурор, си ги представям тях. А от друга страна да сложа партиен кандидат е недопустимо, заяви Борисов.

"Омбудсман направихме Мая Манолова и видяхте какво направи тя на партията, на мен и на Фандъкова - издигнахме лидер от опозицията. В началото Манолова каза, че е аполитична. Тя твърдеше това. Бях лековерен, лекомислен", заяви Борисов.

По предложение на Христо Иванов избрахме шефа на съдиите - Лозан Панов. След това предложи председателя на Софийския градски съд - най-големия съд в България.

„Сега имаме всички кметове – това не е естествено. На много места вече са за втори или трети мандат. На някой места така се бяха капсулирали, нанесоха тежки поражение за партията. Там, където направих промени, резултатите може и да не са добри сега, но при всички случаи ще са добри за партията за в бъдеще”, коментира Бойко Борисов в отговор на въпрос за очакванията му за резултатите от местните избори.

След изборите ще доизчистим партията, защото тежки поражения се нанесоха преди европейските избори, посочи Борисов. „Предстоят още промени в ГЕРБ, много обновления ще има още, където има нужда. Изборите ще ни бъдат добър регулатор”, отбеляза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма съмнения, че техният кандидат – Йорданка Фандъкова, ще спечели битката в София. „Този път експериментирах друго – оставих Изпълнителната комисия и кандидатите за кметове сами да си направят щабовете, листите и кампанията.  Надявам се резултатът да е добър”, посочи Борисов.

Няма организационен проблем в партията след напускането на Цветан Цветанов, каза още лидерът на ГЕРБ.

Премиерът е песимист за Брекзит. Вече три години с Брекзит се занимава Европейският съвет. Кой колега каза един много хубав виц, че 2118 г. се провежда Европейски съвет, идва английският премиер, за да отложи Брекзит, само, че вече Съветът не знае какво трябва да решава, забравили са вече за какво става въпрос”.

Колко пъти – то не бяха извънредни съвети, то не бяха нощи. Ние нямаме шанс да не дадем шанс, защото то е такава какафония. Представете си само с визовия режим какво ще стане, ами с Митническия съюз, с общия пазар какво ще стане. Понеже никой не си го представя, а във Великобритания политическите партии виждате какво се правят.

Мисля, че моята приятелка Тереза Мей е най-щастлива в момента, защото това, което Борис Джонсън й правеше, сега му се случва същото в пълния обем. Така че, ще пишем – отлагане, отлагане, отлагане, и ще си караме така 90-100 години”.

Нито имам право, нито съм уволнил шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, но изразих като всеки гражданин, пък и от тази гледна точка, която правим през спортното и финансовото министерство за футбола, бяха категоричен, че повече не може да продължава, категоричен бе Борисов по темата.

Той посочи, че прави чест на БФС за подаването на оставките им след расисткия скандал заради мача Англия-България. „Сега ще си изберат ново ръководство и се надявам да обърнат внимание на детско-юношеския футбол. Ние можем да помогнем за детско-юношеския футбол и за това да се дадат перспективи за развитие. Всичко останало си е работа на футболните хора“, посочи още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай