Българи в Македония: С мъка пращаме децата си на училище

Сънародниците ни искат да отстояваме твърдада си позиция спрямо Скопие

Българи в Македония: С мъка пращаме децата си на училище | StandartNews.com

„При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още‘.

Това се казва в декларация на Организациите на македонските българи, в която те призовават българските власти да отстояват позицията си, че Скопие може да започне преговори за членство в ЕС само след решаването на проблемите равноправието, езика, ттрадициите и паметниците на нашите сънародници в Северна Македония, съобщи “Фокус“. Ето и текстът на призива:

Уважаеми дами и господа, скъпи сънародници

С огромно удовлетворение и надежда посрещнахме новините от срещата на ЕС на 6 октомври, посветена на Западните Балкани. България излезе високо изправена и каза на останалата част от Европа къде е ключът към по-нататъшното разширяване. Ключът е в равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи.

Ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина. Понесли сме много мъка, страдания и унижения. Оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония.

Днес ние виждаме не просто поредната празна декларация. Ние виждаме съвременни български политици, които вече разбират нашите мечти и стремежи. А те са много обикновени: да могат нашите деца да се наричат българчета, да можем като всички останали граждани на РС Македония да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване. А не като граждани „втора категория“.

Ние не по-малко от сънародниците ни в България държим на истината за нашата история, защото ние сме сред живите носители на тази история. Ние не по-малко искаме нашите паметници и всичко друго, свързано с паметта за нашите предци да бъде съхранявано и уважавано. Ние и нашите деца искаме да знаем нашия, българския език, да пеем нашите песни и да се чувстваме равноправни и горди, заедно с останалите наши съграждани, независимо от тяхната идентичност.

За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още.

Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност, е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението.

Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана. Важна е подкрепата за нашето искане за вписването на българите като равноправна част от народ в Конституцията на РС Македония, за правилното ни преброяване, защото ние сме много повече от 120-те хиляди от нас, които имат честта да бъдат и граждани на Р България. Важно е тази позиция да бъде разбрана по достойнство от всички държави от ЕС, за някои от които шаблоните на политиките на разширяването все още им пречат да видят очевидното.

За нас почти пълният консенсус в България относно справедливостта на тази искания, базиран не само на историческите емоции, но и на разбирането за обективните съвременни процеси е гаранция не само за добруването на македонските българи, но и на останалите части от народи в РС Македония. Защото така ние заедно и по-бързо ще влезем в ЕС.

Ние, македонските българи, представени от КЦ „Иван Михайлов“ - Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще. Готови сме да обсъждаме с вас всеки възможен принос от наша страна, за да могат проблемите да бъдат решавани по-скоро.

Днес нашата съдба до голяма степен е във вашите ръце. Това е привилегия, но и огромна отговорност, която ние вярваме че ще поемете с достойнство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай