Бивш външен министър разкритикува Митрофанова

Според него България е световен шампион по изгонване на дипломати

Бивш външен министър разкритикува Митрофанова | StandartNews.com

Остра критика отправи бившият външен министър Милен Керемедчиев заради искането на руската посланичка Елеонора Митрофанова за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. 

В ефира на bTV той каза, че до момента страната ни е изгонвала руски дипломати, но не е намалявала числеността на дипломатическата мисия. "Сега тя е намалена три пъти", каза Керемедчиев. Според него може да се очаква Русия да изгони нашия посланик от Москва, но няма да закрие посолството си в София.

"Това ще се случи за първи път от Първата световна война ако прекъснем отношения. Това е най-враждебният акт. Русия не е прекратявала отношения със САЩ и Великобритания", каза още дипломатът. 

Според него трябва да има заседание на КСНС, където би станало ясно кой е взел решението за изговането на 70 руски дипломати от България. По думите му Петков води двойна политика, както по отношение на Северна Македония, така и по отношение на изгонването на руски дипломати, без да се консултира със своите коалиционни партньори.

"Този съвет ще извади много истини", призна още Милен Керемедчиев. 

Припомняме, че днес руската посланичка Елеонора Митрофанова връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай