Събота,

Бивш външен министър разкритикува Митрофанова

От: Редакция -
1743
Бивш външен министър разкритикува Митрофанова
A
A
A

Остра критика отправи бившият външен министър Милен Керемедчиев заради искането на руската посланичка Елеонора Митрофанова за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. 

В ефира на bTV той каза, че до момента страната ни е изгонвала руски дипломати, но не е намалявала числеността на дипломатическата мисия. "Сега тя е намалена три пъти", каза Керемедчиев. Според него може да се очаква Русия да изгони нашия посланик от Москва, но няма да закрие посолството си в София.

"Това ще се случи за първи път от Първата световна война ако прекъснем отношения. Това е най-враждебният акт. Русия не е прекратявала отношения със САЩ и Великобритания", каза още дипломатът. 

Според него трябва да има заседание на КСНС, където би станало ясно кой е взел решението за изговането на 70 руски дипломати от България. По думите му Петков води двойна политика, както по отношение на Северна Македония, така и по отношение на изгонването на руски дипломати, без да се консултира със своите коалиционни партньори.

"Този съвет ще извади много истини", призна още Милен Керемедчиев. 

Припомняме, че днес руската посланичка Елеонора Митрофанова връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички