Без законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи

Без законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи | StandartNews.com

София. Няма законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на кръгла маса за проблемите и перспективите пред земеопазването.

Разпокъсаността на земеделските парцели след възстановяването на собствеността върху земеделските парцели е един от многото проблеми на земеползването, каза министърът. Техният среден размер всяка година намалява – в момента е 5,5 дка на имот. Това затруднява изключително много управлението на земеделските земи и повишава административните и стопански разходи, обясни още той. И изтъкна, че има два подхода за справяне със ситуацията: "Първият е уедреното ползване. Настоящата законодателна рамка разрешава ежегодно създаване на масиви и ползване по споразумение между ползвателите и служебно, когато не е постигнато", каза министърът.

„За стопанската 2013 – 2014 стартираха над 1700 процедури. При добра воля от страна на ползвателите може да се договори и дългогодишно и постоянство на масивите, тъй като законът позволява ежегодно актуализиране на вече сключените споразумения. Сроковете на арендните договори за създаване на масиви за ползване са предмет на частно-правни отношения, но законодателят е постановил, че не могат да бъдат по-кратки от четири години, което е предпоставка за защита на двете страни. Политиката на управление на държавния поземлен фонд, е за дългосрочно отдаване под аренда на държавните земи, като за последните години отдаването на земи от фонда, се е увеличило два пъти", коментира Греков.

„Земите от него се отдават под аренда с различни срокове на договори, в зависимост от културите, които ще се отглеждат през този период. Съществуват не малък брой договори за трайни насаждения за срок от 20 и повече години. Усвояването на пустеещите земи е въпрос на наличие или липса на конкуренция", каза още министърът, цитиран от "Фокус".

До 2016 година всички общини трябва да имат общи устройствени планове. „Министерство на земеделието и храните подкрепя тази идея, но те са въпрос на финансова възможност от страна на общините, по отношение на възлагане и изпълнение", допълни той. „По инициатива на министерството се създаде междуведомствена комисия за създаване на българския кадастър, целящ да се дадат насоки за по-бързо привеждане на кадастъра и имотните фирми в единна система като се дефинират ролите и задълженията на всички, които са свързани с него", обясни Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай