България от август работи по въпроса с бежанската криза

ЕС ще предостави близо 15 млн. евро финансова помощ, но ще я разпредели между България, Гърция и Кипър

България от август работи по въпроса с бежанската криза | StandartNews.com

София. От август България работи по въпроса с бежанската криза от Сирия, когато проблемът ескалира, въпреки че симптоми за възможно подобно развитие е има от година по-рано. Това обяснипред bTV зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който е и зам.-председател на Националния кризисен щаб за бежанците.

Без да отправя директни обвинения срещу предишното правителство, той спомена, че въпросът за сирийските бежанци е бил в дневния ред на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента през февруари.

„Тогава Цветанов (министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов" – бел.ред.) каза, че всичко е под контрол", посочи Маринов.

По думите му, само до преди месец капацитетът за настаняване на Държавната агенция за бежанците е била 1230 души, а откакто е заработил кризисния щаб, той е увеличен до 3300 души. „Щеше да е по-лесно, ако преди година при симптома „Сирия" бяха подготвени домове за бежанци", подчерта зам.-министърът.

„От август 2012 г. до август 2013 г. в България влизаха по около двайсетина сирийски граждани на месец. След това броят им рязко се увеличи в пъти", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай