България и Турция уреждат проблема с границата на 17 февруари

България и Турция уреждат проблема с границата на 17 февруари | StandartNews.com

София. Проблемът с българо-турската граница ще бъде обсъден на среща с турската страна на 17 февруари. Това каза на заседанието на Комисията по транспорт министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той допълни, че е получено писмо от турския министър на транспорта, в което се посочва желание за среща, която да се проведе в първия възможен момент и това ще е понеделник – 17 февруари. По думите му, българската страна е искала срещата да се проведе в събота или неделя, но поради това, че турският министър няма да е в Турция, срещата ще се състои в понеделник.

За първи път в писмото се говори за нов подход и уреждане трайно на въпроса, като се разгледат всички искания и на двете страни, което е ново за нас. Ние показахме добра воля за преговори и на срещата да защитим нашите позиция. Тази позиция е съгласувана с всички браншови организации. С това не казвам, че проблемът е решен – той ще е решен на 17 февруари, каза ще министърът.

Родните превозвачо блокираха от понеделник граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" в знак на протест, заради това, че Анкара отмени на 30 януари разрешителните за транзит, а в отговор София стори същото за турските тирове.

По думите на Папазов поне четири искания ще бъдат представени на преговорите с турска страна по квотите. Според него досегашният протокол не работи и заради това българската страна е отишъл на реципрочни мерки, които с нищо не са нарушили възможностите на турските превозвачи да си извършват превозите. До снощи в 20:00 часа нямахме никакъв отговор за назначаване на среща и за подписване на нов протокол – до получаването на писмото от турския министър на транспорта. Към настоящия момент се е нормализирало движението по българо-турската граница, каза още министърът. По думите му, на 17 февруари в Анкара българската делегацията ще бъде представена от самия министър Данаил Папазов, зам.-министърът Антон Гинев и ръководството на Автомобилна администрация. Необходимо е да се установят правила, по които ще се работи оттук нататък, но преговорите ще са сложни , каза Папазов.

Представителите на браншовите организации заявиха, че създалата се обстановка е била неизбежна – блокадата. Тях ги притеснява, че на двустранната среща – ако има турски бранш да има представители на българския бранш. Данаил Папазов каза, че това е искането и на българското министерство на транспорта. От браншът призова за изготвяне на стратегия, тъй като турската страна цели да превземе пазара, като по този начин да избута не само българските превозвачи, но и от Грузия и Ирак, като в бъдеще подобни проблеми могат да имат и превозвачите от Сирия. Освен това българските превозвачи не са доволни от действията на Министерството на външните работи – посланикът ни в Турция е реагирал едва на 12 ден от блокадата на границата, предаде "Фокус".

Министър Данаил Папазов заяви, че от първия ден МТИТС веднага е осъществило контакт с посланика на България в Турция, и непрекъснато са били в контакт и посланикът е оказвал необходимата помощ. Освен това съдействие е било оказано и от Министерство на външните работи, както и от министъра Кристиян Вигенин.

Ситуацията носи загуби и фирмите искат ускорено решаване на проблема, тъй като не може да чакат до насрочената за 21 февруари в Анкара среща между транспортните министри на България и Турция. Транспортният бизнес иска правителството по-бързо да намери изход от ситуацията, тъй като десетки български шофьори стоят блокирани на турската граница с Ирак, Иран и Грузия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай