Адемов: Идеята за минимален евро доход е невъзможна

Адемов: Идеята за минимален евро доход е невъзможна | StandartNews.com

София. "Това не може да стане", каза социалният министър Хасан Адемов по Нова ТВ за идеята на Европейския икономически и социален съвет към Еврокомисията да се въведе единен минимален доход за всички страни в ЕС. Вчера шефът на Европейския икономически и социален съвет Анри Мало обяви в София, че се обмисля единен гарантиран минимум на доходите на всички граждани на съюза - ако от работа човек изкарва по-малко от 400 евро месечно, той да получава помощи до тази сума.

Според социалния министър идеята е добра, но икономиките на някои страни не могат да произведат тези пари. „Г-н Мало предвижда тази дискусия да бъде проведена в новия европейски парламент догодина", обясни Адемов. По думите му свободното движение на хора, стоки и капитали няма да бъде обвързано вече с движение от по-ниски към по-високи доходи, а от движение от по-ниска към по-висока квалификация. „Идеята на свободното движение е квалификацията и възможностите на европейските граждани да се срещне със заплащането", заяви Адемов.

„94 милиона повече са парите за социални дейност за догодина", посочи отново социалният министър. Така за първи път бюджетът на социалното ведомство ще надхвърли 1 млрд. лева и по този начин ще надвиши бюджета на Министерството на вътрешните работи, както и този на отбраната. „Всеки четвърти лев, който се гласува тази седмица в бюджета, е за социални дейности и социална политика", заяви Адемов. Въпреки това по думите му и тези пари не са достатъчни за всички нуждаещи се. „Ако можем да си позволим по-голям ресурс като общество, ще има за повече нуждаещи се", заяви социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай