Стойнев: ДКЕВР си играе опасно с цените на тока

 Стойнев: ДКЕВР си играе опасно с цените на тока  | StandartNews.com

- Г-н Стойнев, поискахте премиерът Георги Близнашки да освободи Светла Тодорова от ДКЕВР. Ще се реши ли казусът с цената на тока с отстраняването на председателя на регулатора?
- Дали и с колко ще се увеличи цената на еленергията казва независимият регулатор ДКЕВР. Решенията трябва да бъдат вземани изключително експертно, след обективен анализ. Аз смятам, че анализите, които прави сегашният председател, повече приличат на бизнес планове на едно електроразпределително дружество и са изключително корпоративно продиктувани. ДКЕВР си играе опасно с цената на тока. Този председател на ДКЕВР разчиства безцеремонно всички предишни решения, които гарантираха устойчивост в цената. Много ясно изложих защо искам оставката на Светла Тодорова. Първият мотив е, че вземаните под нейно давление решения от държавния регулатор водят до необосновано увеличение на цената на електроенергията, а вторият е, че тя работи срещу националния интерес в казуса с арбитражното дело, заведено от ЕВН през април 2013 г. По моя информация още в началото на септември в Министерството на финансите е постъпило предупредително писмо от адвокатската кантора "Уайт енд Кейс", която защитава държавата по иска на ЕВН за обезщетение от 1.2 млрд. лева за неспазване на условия от приватизационния им договор. В него много категорично се казва, че всички изявления, дадени в пресата, почти със сигурност ще бъдат използвани в арбитражното дело. По това писмо не са предприети никакви действия. Чак след две седмици - на 18 септември, финансовият министър Румен Порожанов го изпраща до премиера, заместниците му и до председателя на ДКЕВР Светла Тодорова и ги предупреждава, че "начинът, по който са формулирани оплакванията на ЕВН, налага българското правителство и ДКЕВР да бъдат много внимателни в своите действия и изказвания, тъй като има опасност те да бъдат използвани от ЕВН по настоящото дело и да бъдат изтълкувани от арбитражния трибунал като признание на България за твърденията на ЕВН.

Междувременно на 17 септември Светла Тодорова вече заявява официално от името на ДКЕВР, че действията, които са предприети спрямо електроразпределителните дружества у нас, не са съвсем законни. Това при всички случаи ще се използва от ЕВН в делото.
- Да се върнем към цената на тока. В разгара на предизборната кампания се заговори за увеличение с 10 процента. Нали по време на мандата ви като икономически министър обещавахте политика за ниска цена на електроенергията?
- Не само обещавах - аз водих такава политика. Твърдя, че и сега има как да бъдат взети адекватни решения, които да предотвратят скок в цената. Реално увеличението може да бъде до 3%. Това е постижимо, ако вместо за 4 години неполучените пари от фонд емисии се разсрочат за 8 г. Но ДКЕВР отказва да вземе такова решение. Вместо това иска 10% увеличение. В цифри това означава, че 200 милиона лева ще бъдат взети от всички български домакинства и ще отидат директно в джоба на ЕРП-тата и ВЕИ-тата. Затова и попитах премиера Близнашки кой му даде сивито на Светла Тодорова - дали не е някое от ЕРП-тата, ВЕИ сектора? На този въпрос трябва да отговори и президентът Плевнелиев, който е пряко отговорен за назначаването на служебния кабинет.

Това, което се случва в момента, е да се сложи кръст на всичко правено до момента, за удържане на цената на тока. Удовлетворяват се претенциите на ЕРП-тата, които до скоро бяха ограничавани, атакувана бе таксата от 20% върху производителите на енергия от ВЕИ, има информация, че ДКЕВР оказва натиск за стопиране на преговорите с двете американски централи - Контур Глобал и Ей И Ес. за предоговоряне на дългосрочните им договори, които реално започнаха по време на моя мандат като министър.

Най-голямата грешка е, че отново тези, които вземат решения, започнаха да се държат като васали на частни интереси.
- Г-н Стойнев, кое наложи записването на 12-те "червени линии" в платформата на БСП?
- Категоричността, с която БСП иска да прави национална политика по нов, чист и лесно контролиран от обществото начин. Ние искаме национално съгласие по основни приоритети в следващото управление. Ние искаме дългосрочни политики и няма да отстъпим от тези 12 червени линии. В противен случай упражняването на властта ще загуби смисъла си.
- За кои от линиите настоявахте лично вие като зам.-председател на БСП?
- Проектът "Южен поток" и развитието на ядрената енергетика са основните точки, за които настоявах. Друг приоритет, който аз определям като съдбовен, е образованието. Държавата трябва да инвестира в следващите поколения, а това става основно чрез силна образователна система и подкрепа.
- Само при тези 12 условия ли партията ви ще влезе в коалиция?
- Партията ще влезе в коалиция само ако има гаранция, че политиките, които тя предлага, ще станат част от управленска програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай