80 млн. за бойната авиация (ОБЗОР)

80 млн. за бойната авиация (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов убеди ген.-майор Румен Радев да не напуска, скандал за Ненчев в парламента

Оставка за час на боен пилот номер 1 генерал-майор Румен Радев стресна държавата и осигури 80 млн. лв. повече за военната ни авиация. Парите ще са за най-належащите нужди и потребности на ВВС и ще бъдат заложени в бюджета за 2016 г. Още на следващото заседание на кабинета ген.-майор Румен Радев трябва да представи подробен разчет за необходимите средства.

Обещанието даде премиерът Бойко Борисов след спешна среща с Радев, на която убеди началника на ВВС да не се оттегля. Борисов поиска разговора веднага след като научи за подадения от генерала рапорт за освобождаване, съобщиха от правителствената информационна служба. След срещата ген.-майор Румен Радев оттегли оставката си. Това се случи на фона на скандали в парламента заради предложението на Николай Ненчев чужди държави да охраняват въздушното ни пространство и броени дни след заканата на Русия да санкционира Полша, ако ремонтира МиГ-овете ни.

"Оставката ми няма политически мотиви. Тя е заради липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им", обяснил пред премиера Радев. Той подробно запознал Борисов с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите му. Ген. Радев обяснил, че броят на изправните изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен. Обучените летци не само са недостатъчно, но и летят опасно малко. Това силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав.

Поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето, гласят още мотивите на Радев. Разработеният от екипа му проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент. При цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво, обяснил началникът на ВВС.

Оставка на военния министър Николай Ненчев поиска в същото време БСП. След събрания с мъка кворум за старт на пленарното заседание говорителят на социалистическата партия Атанас Мерджанов прочете декларация, с която призова военния министър да си ходи. А "ако не намери доблест" - да се намеси премиерът Борисов. Според Мерджанов "разграждането" на армията не е процес от днес, но Ненчев бил твърдо решен да го завърши. Сред посочените от БСП грехове на военния министър е "нескопосаното" му поведение на последния КСНС при президента. "Росен Плевнелиев, който упорито отказва на нас - депутатите от БСП, събра такъв съвет на 27 април 2015 г. Там Ненчев трябваше да ни убеди, че са нужни повече пари за отбрана. Въпреки подкрепата от държавния глава той не успя да убеди нито нас като опозиция, нито премиера и се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение да се постигне съгласие за ненамаляване на бюджета. Вместо да поеме отговорност за провала си, той организира митинг в своя подкрепа - хора от неговата партия крещяха "Браво, Ненчев" и "Червени боклуци", заяви Мерджанов. От БСП твърдят, че напълно съзнават международните, но и вътрешни опасности, които тегнат над България. "Целият свят е настръхнал, смразен от рисковете за голям военен конфликт. Именно затова България се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас с ръка на сърцето отговори за себе си - такъв министър ли е Николай Ненчев", каза още той. Пред "Стандарт" източници от "Позитано" 20 коментираха, че БСП пробва възможността да иска вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта на отбраната.

Левите обаче получиха подкрепа само от "Атака". Националистите припомниха, че още преди месеци настояли за оставката на Ненчев. Причината - "бил несъстоятелен като министър, защото изпълнявал, каквото му кажат от американското посолство". Нищо нямало да се промени, докато не излезем от НАТО.
Останалите в парламента заподозряха скрити мотиви зад искането на БСП. Пред "Стандарт" депутатът от РБ Борис Станимиров бе категоричен, че става въпрос за "лобистки атаки във връзка с решението МиГ-овете да се ремонтират в Полша". Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с друга версия: "Това е предизборно мероприятие. Ако искаш някакви реални промени в политиката или в състава на МС, това се прави в нормално време, когато обществото няма да се съмнява, че го правиш с предизборна цел". И многозначително добави: "След изборите много неща могат да се говорят". "Мен ме притеснява партизирането в дейността на Ненчев като министър. Партизирането като че ли надделява над военно-техническата експертиза", коментира шефът на Комисията по отбрана Михо Михов (АБВ). Министърът отнесе упреци дори от ГЕРБ. "Качването на предложенията за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на сайта на Министерството на отбраната е грешка. Това може да е провокация и част от хибридната война", предположи Валентин Радев, зам.-председател на Комисията по отбрана.

Разменяйки си реплики "за" и "против" Ненчев, депутатите бяха шокирани от вестта за оставката на генерал-майор Румен Радев. Управляващите не скриха изненадата си. "Ген. Радев преди повече от половин година беше поставил въпроса, че ако не се отделят допълнителни средства за авиацията и не се обърне сериозно внимание на подобряване боеспособността й, е готов да си подаде оставката", припомни Каракачанов. "Правилната отбранителна политика, която безспорно се води в момента, е много по-важна от съдбата на един отделен началник или офицер. Оставки е имало и ще има", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Снощи късно вечерта военният министър трябваше да се завърне от Алжир. Във вторник той ще дава обяснения пред депутатите от Комисията по отбрана за драмата около ремонта на родните изтребители.

Радев: ВВС удариха дъното

ВВС удариха дъното. Най-голямото ми притеснение е, че аз, като командир, в тази ситуация не мога да гарантирам здравето на нашия летателен и инженерно-технически осигуряващ състав, заяви командир Румен Радев. Той каза също, че ВВС сами са удължили летателния ресурс на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29, което е рискова мярка с краткосрочен ефект. Радев очаква правителството да приеме програма, с която да се отпуснат средства, така че военната авиация да бъде приземена, като се повишат летателните часове на летците и за генериране на бойни способности. Нямам личен конфликт с военния министър Николай Ненчев. Различията ни са принципни, подчерта генералът.

Проблемите, които посочи командирът
- недостатъчен брой изтребители, с които да се носи охраната на въздушното пространство;
- броят на подготвените летци намалява, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свръхнатоварване и застаряване;
- поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето;
- разработеният проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент;
- при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.

Депутати: Налага се актуализация на бюджета

На всяка цена до края на годината трябва да има актуализация на бюджета за сектор отбрана.
За това настоя вчера депутатът от ДПС Янко Янков. "Недостигът на финанси е хроничен, в момента почти фатален за способностите на въоръжените сили. Този бюджет на Министерството на отбраната няма да стигне. Моето лично мнение е, че дефицитът е сериозен", коментира той пред "Стандарт". Според Янков има и друга възможност за набавяне на необходимите средства. "Премиерът разполага с ресурс, който сам управлява. Може да се намери механизъм целево да се изпратят средства на МО, защото министерството не може само да си покрие разходите", посочи депутатът от ДПС.
Реформатори и патриоти ще подкрепят подобна възможност. "Като няма средства, ще има средства", отсече Радан Кънев. "Първата задача на всяка държава и на всеки политически съюз като ЕС е сигурността на гражданите му. Това е приоритет, така че аз не приемам аргумент да няма средства. Всяка държава е длъжна да харчи за отбранителната способност на своята армия.", допълни той.
"Актуализация на бюджета е наложителна. Средства могат да бъдат отделени от нарасналите приходи от контрабандата", категоричен бе и Красимир Каракачанов. Според него не може да се избира между средства за отбраната и за коледни добавки за пенсионерите - и двете са необходими.

ГЕРБ подкрепи БСП за нови изисквания към шефа на военните разведки

Сменят Бакалов

Реформаторите напуснаха залата в знак на протест

Шефът на служба "Военна информация" Йордан Бакалов ще бъде сменен. Това е резултатът от изненадващо приетия вчера с гласовете на ГЕРБ текст в Закона за военното разузнаване, който въвежда такива изисквания към ръководителя на службата, на които Бакалов не отговаря. Предложението дойде от БСП и досега управляващите твърдяха, че няма да го подкрепят. Вчера обаче гласуваха "за". В знак на протест депутатите от Реформаторския блок напуснаха залата.
Промените предвиждат директорът на служба "Военна информация" към МО да е работил поне 10 г. в системата за защита на националната сигурност или във въоръжените сили, с какъвто стаж Йордан Бакалов не може да се похвали. Останалите условия са изпълними за ексдепутата - да е завършил магистратура, да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, да има достъп до класифицирана информация с гриф "Строго секретно". Така след окончателното приемане на закона Бакалов ще трябва да се раздели с поста си.
Бившият син депутат дълги години следеше специалните служби като член на ресорните комисии в парламента. Той бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки. Върна се в политиката, замествайки на поста Веселин Иванов, който през май бе уволнен от военния министър Николай Ненчев. Иванов всъщност бе първият цивилен, поел ръководството на Военното разузнаване.
Ситуацията е парадоксална, изтъкнаха в пленарна зала защитниците на промените - цивилното разузнаване да се командва от генерал, а военното - от цивилен. "Време е да се върнем към нормалността. Един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае спецификата на тази служба, неговите колеги в НАТО - всичките са военни, с лампази. Как един цивилен, ръководещ българската служба, как ще защитава тезите си, ще докладва и най-малкото професионално ще се изразява на срещи", посочи соцдепутатът Таско Ерменков.
От Реформаторския блок опонираха, че "Военна информация" е стратегическо разузнаване и по-скоро събира информация за България и затова не е нужно тя да се оглавява от висш военен. "Нека да разширим спектъра на кадърните хора, вместо да препотвърждаваме старата тоталитарна визия, че военното разузнаване може да бъде управлявано само от висш военен", подкрепи ги Методи Андреев (ГЕРБ).

Премиерът поема разузнаването

Разузнаването премина под шапката на Министерски съвет. С окончателни промени в ресорния закон депутатите решиха Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да е на подчинение на премиера, а не на президента, както бе досега. Прието бе използването на специални разузнавателни средства на територията на България, както и разузнавателни средства и способи извън територията на страната. ДАР ще може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служители, които изпълняват оперативно-разузнавателна дейност. Председателят ще се назначава с указ на президента по предложение на правителството за срок от пет години. Той ще има право на още един мандат.
Въвежда се и нова фигура - инспектор. Той ще се назначава от премиера по предложение на шефа на ДАР и ще следи работата на разузнавачите. Службата трябва да предостави на Комисията по досиетата информация за сътрудниците на ДС. Приет бе и рамковият закон за националната сигурност и устройствения за Националната служба за охрана.

Догодина оставаме само с 2 изтребителя

България разполага с 15 изтребителя МиГ-29, но в момента само четири от тях имат летателен ресурс. До средата на следващата година ще останат само два и те са на ръба да функционират, сочи официалната информация на Министерството на отбраната. Това наложи спешната необходимост от бърз ремонт на бойните ни самолети. Сагата кой да го направи продължава вече няколко месеца. Военният министър Николай Ненчев обвини Русия, че изнудва с много висока цена. Затова се наложило да се обърнем към Полша. В края на миналата седмица компанията производител "РСК МиГ" се закани, че ще отнеме лиценза на Полша, защото нямат право да ремонтират с техни части машините на трети страни, т.е. нашите. Предложиха и нова оферта - по 1,050 млн. евро на двигател. Според министър Ненчев обаче има опасност заради санкциите към Москва да изпратим самолетите за ремонт, а да не си ги получим обратно. По думите му положението в авиацията е толкова критично, че ако не се ремонтират спешно изтребителите, България ще трябва да разчита на друга страна да й охранява въздушното пространство. Точно това предложение, залегнало в Закона за отбрана и въздушните сили (ЗОВС), разбуни духовете. Патриотите видяха заплаха за суверенитета ни, ако потърсим помощ от Турция. От ГЕРБ твърдят, че това е крайна възможност, ако другите две - намиране на допълнителни средства за ремонт или за закупуване на нови машини, не бъдат реализирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай