4 книги на всички времена препоръча Карадайъ на младите в Кърджали

Бизнесът и образованието трябва да са свързани, каза лидерът на ДПС

4 книги на всички времена препоръча Карадайъ на младите в Кърджали | StandartNews.com

Едно време ни казваха: Учи, за да не работиш. Днес актуалната тема вече е: Учи, за да работиш. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на среща с младежката организация на Движението в Кърджали. Той е категоричен, че връзката между икономика и образование е скъсана.

Днешният модел произвежда много лошо качество на образование. Парите следват ученика, а после и студента - всеки гледа да има повече учащи се, за да прибере парите и оттам нататък качеството пада. От друга страна, бизнесът търси кадри, а те са дефицит. Популизмът не носи нищо добро, понякога трябва да се вземат по-тежки и по-сложни решения, които в дългосрочен план да дават добри резултати, заяви Карадайъ.

Бизнесът трябва да го ангажираме в образованието, а то трябва да е насочено спрямо нуждите на работодателите, да бъде част от подготовката, за да се реализират успешно младите хора.  Двете неща трябва да ги свържем, не може да бъдат откъснати, допълни той.

Младите го попитаха кои книги би им препоръчал. Той каза, че не иска да ограничава никого в избора, важно е да се чете.

Интересна книга е „Краят на историята“ на Франсис Фукуяма, написана е от съвременен автор, който има смелостта да критикува себе си, заяви Карадайъ. Той акцентира и върху още една от неговите книги -„Идентичност“, като я обвърза с философията на заедността на ДПС.

В нея може да прочетете до какво води в цивилизацията, ако някой се опитва да налага определена идентичност като доминираща, добави председателят на ДПС.

Той препоръча и книгата на съветника на Барак Обама по иновациите, длъжност, създадена специално от Хилари Клинтън - Алек Рос. „Индустрии на бъдещето“ прави оценка как те се развиват и като изкуствен интелект, и като роботизация, обясни Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви, че на младини огромно впечатление му е направила и „Риторика“ на Аристотел от ІV век преди новата ера, която вече 2 500 години звучи актуално. 

Той разказа и как е създадена Младежката организация на ДПС. Припомни, че заедно със създаването на партията от д-р Ахмед Доган през 1990 година, започнало и сформирането на академични дружества от Варна.

В рамките на 1 година във всички академични центрове в страната имаше академични дружества. Ние, като студенти в София, създадохме академично дружество, на което Хасан Азис, сегашният кмет на Кърджали, беше председател, каза Карадайъ.

През 1997 година, на заседание на Централния съвет на партията, д-р Доган заявил, че е дошло време да се изгради Младежка организация на териториален принцип.

Следващата година, в Шумен, направихме Национална конференция, която бе учредителна за Младежката организация и там бях избран за неин председател, припомни Карадайъ.

Той добави, че първото име на Младежката организация е било САМД - Съюз на академичните и младежки организации в ДПС, а на следващата конференция  то е било преименувано на Младежко движение за права и свободи.

Кърджали е столицата на толерантността, защото тук се реализира модела на заедността, архитект на който е д-р Ахмед Доган. Но има ли го в национален мащаб, попита Карадайъ.

Този дебат трябва се състои най-малкото, за да си отговорим на въпроса: Каква среда, каква България искаме да завещаем на следващите поколения, добави той.

Гласувайки за ДПС, ние гласуваме за сигурността, за бъдещето на България. Само в ДПС имаме философията на заедността и я реализираме най-добре тук, в кърджалийския регион. За да я видим и в национален план, да гласуваме за ДПС. Вие, като млади хора, трябва да бъдете и авангарда на партията, и генератора на новите идеи, защото днешната политика създава средата, в която вие ще живеете и ще си отглеждате децата, каза още Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай