Задава се напрегнат политически сезон

Задава се напрегнат политически сезон | StandartNews.com

Калоян Методиев, политолог

- Господин Методиев, каква е Вашата оценка за свършеното през вече изминалия политически и парламентарен сезон?

- Оценката ми варира. Не мога да кажа, че е катастрофално това, което се свърши, но не мога да кажа и че беше постигнато нещо грандиозно. На първо място това се дължи на състава на този парламент. Няма как при 40 партии вътре, при толкова много фракции, коалиции, настроения, движения, да има някаква успешна политика, защото всяко нещо се договаря до такава степен, че се губят месеци наред. Те са едни регулаторни органи, от които зависи до голяма степен животът на гражданите. Гражданите се интересуват от тези органи и във всяка една сфера се надяват на техните решения, за да подобрят живота им и като цени, и като справедливост и т.н. Те са с отдавна изтекли мандати, но поради раздробеността на този парламент не може да се вземе единно решение. Погледнете например позициите за Турция - нещо голямо, което се случи през последния месец на този парламентарен сезон. Дори в този важен за България въпрос, ние нямаме единство в парламента. Това е и основният проблем на този парламент - липсата на единство, липсата на обща спойка по национално-отговорни въпроси и проблеми, която да позволява да му дадем висока оценка за изминалия сезон.

- Какво според Вас предстои през следващия политически сезон?

- Предстоят напрегнати времена. Виждате, че за първи път парламентът се събира още през август. Това трябва да е ясен знак за гражданите, че се задава напрегнат политически сезон. На 6 ноември предстоят президентски избори и те при всички случаи ще оцветят парламентарната институция. Тоест от вътрешнополитическа гледна точка ще имаме един опит за противопоставяне. Всеки от кандидатите и партиите, който е свързан с отделна фракция в парламента, ще се опита да изпъкне, а ти можеш да изпъкнеш сам в политиката на базата на идеи и сблъсък с другите, така че ще ставаме свидетели на такива сблъсъци и вътре в управляващата коалиция, и в лявото пространство. Навсякъде очакваме една ескалация на напрежението, най-малкото докато минат президентските избори и се види накъде ще върви страната след това, дали ще отидем на предсрочни избори или ще се подготвяме вече за някакви други събития. Във външнополитически план ни чакат турбулентни времена. Виждате, че Ердоган е решил да стигне до край в разправата си с Гюлен и неговите хора, които са навлезли много дълбоко и в съдебната система, и в армията, и в медиите, тоест тук ще бъде едно постоянно гнездо на напрежение, което е свързано директно с България, тъй като ние сме най-близо до тях и от там ще се генерират проблеми. Разбира се, не бива да подценяваме и случващото се в Европа, излизането на Великобритания от ЕС е ясен сигнал, че Европа отслабва. Тази немощ на Брюксел, която се демонстрира вече по всички възможни линии, и към бежански потоци и към сигурност на гражданите и т.н. Трябва да вземем предвид и американските избори. Много рязко различни станаха визиите на Тръмп и на Хилари Клинтън, за да можем да кажем накъде ще тръгнат САЩ след изборите, които предстоят там. Това са процеси, които могат да повлияят и на вътрешната българска политика и на положението в света.

- Споменахте президентските избори. В тази връзка премиерът Борисов заяви, че ако те не бъдат спечелени от ГЕРБ, той ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Как ще коментирате това и възможно ли е според вас наистина да се стигне до предсрочни парламентарни избори?

- Възможно е, разбира се, но всичко зависи от президентските избори. Изказването на премиера е точно така, само че с един нюанс, че той дори и да не иска, можем да отидем на предсрочни избори, защото един президент автоматично ще промени цялата политическа конструкция в страната и целия политически климат, заради което ще се стигне до една генерална промяна и изборите ще бъдат неизбежни. Очаквам остър сблъсък във времето преди президентската надпревара. Конфигурацията се промени и имайте предвид, че върху нея влияе и международната обстановка, а тя стана много напрегната и изострена - променят се отношенията в НАТО, в ЕС, така че президентът ще трябва да се съобразява и с тези реалности. Тоест си търсим президент, който да може да играе на тези две писти и то да играе така, че да прекара България с възможно най-малко загуби.

(Пред агенция Фокус, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай